Actiepunten zwangerschap

Actiepunten en reminders in je zwangerschap

Om je te helpen hebben wij een lijstje met onderwerpen gemaakt waar je aan kunt denken en dingen die eventueel geregeld moeten worden in de zwangerschap. Heb je alles geregeld tijdens je zwangerschap?

1. Echo’s tijdens de zwangerschap?

De termijnecho krijgt iedereen standaard aangeboden rond de 10-12 weken zwangerschap. Tijdens de termijnecho wordt gekeken hoe ver je precies zwanger bent en wat de uitgerekende datum wordt. Daarnaast kan je ook kiezen voor pretecho’s, de 13 en 20 weken echo en kan het soms zo zijn dat je extra echo’s krijgt om de groei en/of de ligging van het kind te bepalen. Lees hier meer over echo’s tijdens de zwangerschap.

2. Onderzoek van je ongeboren kind

Je kan ervoor kiezen om onderzoek te doen naar aangeboren afwijkingen bij je ongeboren kindje, dit wordt prenatale screening genoemd. Lees hier meer over de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test), 13 weken echo (ETSEO) en 20 weken echo (SEO).

3. Bloedprikken rond 12 weken zwangerschap

Bloedprikken kan bij een priklocatie in jullie woonplaats. Je krijgt hiervoor een formulier mee van ons. Dit zwangerenlab wordt door de overheid beschikbaar gesteld voor alle zwangeren in Nederland. Je wordt hierbij getest op een aantal infectieziekten zoals hepatitis B, syfilis, rodehond en HIV. Verder wordt het ijzergehalte (Hemoglobine), de bloedsuikerwaarde en de bloedgroep met resusfactor bepaald. Bij een normale bloeduitslag krijg je geen bericht en krijg je de uitslag bij de eerstvolgende controle. Lees in hoofdstuk 4 van de folder ZWANGER! meer over dit bloedonderzoek.

4. Kraamzorg regelen

Nadat je de eerste echo hebt gehad is het raadzaam om je in te schrijven bij een kraambureau. Zodra je daar ingeschreven staat heb je recht op hulp van een kraamverzorgster tijdens en na de bevalling. Wij adviseren je aan te melden vóór 16 weken zwangerschap. Neem hiervoor contact op met je verzekeringsmaatschappij.

De kraamverzorgende is jullie vraagbaak in de eerste 8 dagen dat de baby geboren is. Zij zal jullie de weg wijzen in de wonderlijke wereld van een pasgeboren baby. Voedingen, badjes, luiertjes verschonen, alles komt aan bod. Maar ook houdt ze jullie goed in de gaten en zal ze bij bijzonderheden contact met ons opnemen. Lees hier meer over kraamzorg.

De meeste verzekeringen verzorgen een kraampakket. Indien je hier niet voor in aanmerking komt kan je bij drogist, apotheek, of thuiszorgwinkel zelf een kraampakket aanschaffen.

5. 22 weken prik of kinkhoestvaccinatie

Vanaf 2020 is er voor zwangeren de mogelijkheid om een kinkhoestvaccinatie in de zwangerschap te regelen. Lees hier meer over de kinkhoestvaccinatie.

6. Werk en zwangerschapsverlof

Het is goed om na te denken wanneer je met verlof bent. Neem voldoende rust in de zwangerschap en blijf goed luisteren naar je lichaam. Lees hier meer over je werk en zwangerschap, zwangerschapsverlof, en ziekteverlof.

7. Indien niet getrouwd: erkenning en ouderlijk gezag

Als je niet bent getrouwd, is de biologische vader niet automatisch de officiële vader van je kind. Hij moet het kind daarom erkennen. Dit kan bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar je woont. Naast erkennen is het vaak ook wenselijk dat de vader het ouderlijk gezag over het kind krijgt. Lees hier meer over erkenning en ouderlijk gezag.

8. Voorbereiden op de bevalling en de kraamtijd

  • Kijk hier voor de actiepunten en reminders voor de bevalling en wanneer je ons moet bellen
  • Lees hier meer over de kraamtijd en hier over herstel na je bevalling.