Herstel na je bevalling

De periode na de bevalling, gaat je lichaam weer langzaam terugveren naar zijn oorspronkelijke vorm. We zeggen vaak: Negen maanden zwanger, en ook negen maanden “ontzwangeren.” Het heeft zijn tijd nodig om weer de oude te zijn. Je lichaam zal anders aanvoelen na de bevalling. Je zult de eerste 4-6 weken bloedverlies hebben, er kunnen hechtingen zijn die moeten genezen, je kan last hebben van naweeën en je kan je emotioneel voelen. Dit is allemaal heel normaal. Lees meer over wat er in jouw lichaam gebeurd na de bevalling in de folder net bevallen. Hieronder vind je interessante onderwerpen en tips.

1. Bekkenbodem en herstel

Een zwangerschap en een bevalling hebben invloed op de bekkenbodem. Je bekkenbodem rekt bij een natuurlijke bevalling op. Het kan betekenen dat je hechtingen nodig hebt gehad die tijd nodig hebben om te genezen. Na een zwangerschap en bevalling kan je klachten krijgen, zoals: ongewild urineverlies, een verzakking of pijn bij het vrijen. Er is een fijne App die je kunt gebruiken voor het doen van bekkenbodemoefeningen. Deze app heet “Bekkenbodem” en is door Nederlandse bekkenfysiotherapeuten gelanceerd. Deze folder van de KNOV gaat ook over je bekkenbodem en herstel.

Controleer je bekken(bodem)

Ben je langer dan zes weken geleden bevallen? Vul dan deze vragenlijst in. Je kunt hiermee nagaan of je klachten hebt in en rond je bekken. Of dat je kans hebt die later te krijgen. Als je klachten hebt in en rond je bekken kun je daar veel aan doen. Ook om ze te voorkomen. We kijken naar de antwoorden die jij invult en geven je dan een advies dat bij jou past. www.bekkenbodemcheck.nl

2. Vrijen na de bevalling

Het vrijen kan anders voor jullie zijn na de zwangerschap en de geboorte van jullie baby. Het leven met een baby is intensief en kan ervoor zorgen dat jullie behoefte tot vrijen ander is dan voor de zwangerschap. De eerste keer vrijen na de bevalling kan spannend zijn. Als je borstvoeding geeft, kan dat invloed hebben op het vochtig worden van de slijmvliezen van de vagina. Neem de tijd om voldoende opgewonden te raken en gebruik eventueel een glijmiddel. Lees meer over vrijen na de bevalling in deze folder.

3. Anticonceptie

Na de zwangerschap is het fijn om na te denken over jullie toekomst en hoe jullie op dit moment tegenover kinderen krijgen staan. Na je bevalling ben je al snel weer vruchtbaar. Denk daarom al tijdens je zwangerschap na over een vorm van anticonceptie die bij jullie past. Lees hier alles over anticonceptie op onze website en in de folder over anticonceptie van de Rutgersstichting.

4. Emoties na je bevalling

Het krijgen van een kindje is een grote verandering in je leven. Dit kan veel vragen en verschillende gevoelens oproepen. De eerste dagen na de geboorte van je kindje kan je ervaren als een periode van groot geluk en veel trots, waarin je volop geniet. Ook kunnen er momenten van onzekerheid of somberheid opspelen. Het lichaam ondergaat in een korte tijd grote veranderingen, vooral door het wegvallen van de hormonen vanuit de placenta, wat deze stemmingswisselingen kan veroorzaken. Lees hier meer over psychische veranderingen in de kraamtijd.

5. Diastase

Door de groei van de baby ontstaat er een wijking van de buikspieren (de rechte buikspieren). Deze wijking noemen we een diastase. De buikspieren zijn met elkaar verbonden door de peesplaat (de linea alba). Door het wijken van de buikspieren zal de peesplaat oprekken. De peesplaat zal nu de buikdruk opvangen en de buikinhoud op zijn plek houden, wat normaal je buikspieren doen (functionele diastase). Soms komt het voor dat je peesplaat niet zo sterk is, dan zal er bij druk op je buik een soort uitpuiling ontstaan op de middellijn van je buik. Bijvoorbeeld bij rechtop gaan zitten, hoesten, iets optillen, etc. (niet-functionele diastase).

Na de bevalling zal de diastase nog aanwezig zijn. Bij de nacontrole 6 weken na de bevalling, kunnen wij voelen of je buikspieren weer bij elkaar zitten en je een advies geven voor het herstel van de diastase. Normaal hersteld een diastase vanzelf, binnen een jaar.

Je buikspieren zijn onderdeel van de spieren van de core, samen met het middenrif, de rugspieren en de bekkenbodem. Bij een diastase kan je merken dat de spieren van de core niet altijd goed meer met elkaar samenwerken, waardoor je ook andere lichamelijke klachten kan ervaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  •  lage rug- en bekkenklachten
  • bekkenbodemklachten en/of verzakkingsklachten
  • obstipatie
  • pijn rond de navel en/of navelbreuk
  • moeite met helemaal doorademen

Als je klachten ervaart of we zien dat er sprake is van een niet-functionele diastase, dan is het goed om naar een Zwangerfit® (bekken)fysiotherapeut te gaan. De fysiotherapeut kan je dan gerichte oefeningen geven.

Links:

6. Tips bij het “ontzwangeren”

  • Rust: We adviseren je om voldoende rust te nemen. Slaap eventueel bij als je baby ook slaapt. Je lichaam vraagt veel energie tijdens het herstellen. We adviseren je ook om rustig aan te doen met de kraamvisite, zodat je voldoende rust kan nemen en meer tijd hebt voor je gezin.
  • Vraag om hulp: Het is goed om je omgeving af en toe om hulp te vragen, zodat jullie even tot rust kunnen komen en de tijd hebben om aan jullie nieuwe leven te wennen.  Denk hierbij aan oppas voor andere kindjes of iemand die een maaltijd voor jullie maakt.
  • Ontlast je lichaam: We adviseren je om de eerste weken na de bevalling geen zware taken uit te voeren of zware dingen te tillen. Je buik- en bekkenbodemspieren zijn nog niet hersteld en kunnen hierdoor snel overbelast raken. Vooral als je een keizersnede hebt gehad adviseren we je om een aantal weken te wachten met het tillen van zware dingen. Probeer niet meer te tillen dan het gewicht van je baby.
  • Praten: Het is goed om te praten over de bevalling, eventuele onzekerheden en de nieuwe situatie, zodat je alles goed kan verwerken. Je partner moet ook wennen aan zijn of haar nieuwe rol als ouder. Spreek ook uit naar je partner of zorgverlener als je je vaak verdrietig, angstig of somber voelt of als je slecht slaapt, hiervoor kan je hulp krijgen.
  • Gezonde leefstijl: gezond eten helpt met zowel je lichamelijke als emotionele herstel na de zwangerschap en bevalling. Ook is het goed om voldoende te bewegen, denk hierbij aan een korte wandeling of enkele oefeningen, zoals bekkenbodemoefeningen. Het is belangrijk dat je goed luistert naar je lichaam.
  • Neem de tijd: het herstellen na een zwangerschap en bevalling kost tijd. Geef jezelf die tijd om te herstellen en neem af en toe wat me-time om bij te komen van alle indrukken