Actielijst en voorbereiding

Voorbereiding op de bevalling

Er zijn een aantal dingen die je moet regelen voordat de bevalling daar is. De volgende vragen zijn handig om voor jezelf te beantwoorden. Klik om de links voor meer informatie.

1. Waar wil je bevallen?

Als gezonde zwangere heb je de keuze om thuis te bevallen of in het ziekenhuis. Lees hier meer over wat dit inhoudt en je mogelijkheden.

2. Bevallingsinformatieavond

De bevallingsinformatieavonden worden 5-6 keer per jaar gehouden. Tijdens deze 1,5 uur komt veel praktische informatie voorbij. Het is zinnig deze avond eerst te volgen zodat we daarna op het spreekuur de aandacht kunnen besteden aan jullie persoonlijke wensen en vragen.

3. Zwangerschapscursus

Er zijn verschillende cursussen om je voor te bereiden op de bevalling. Op deze manier kun je leren om te gaan met de pijn tijdens de bevalling, krijg je tips hoe je om kunt gaan met de weeën.

4. Heb je een geboorteplan gemaakt?

Een geboorteplan is een middel om aan de hulpverleners die je tijdens de bevalling bij staan kenbaar te maken wat je belangrijk vindt en wat jullie wensen zijn rondom bejegening en handelingen tijdens de bevalling.

5. Kraampakket in huis?

Het kraampakket met benodigdheden voor de bevalling en kraamweek heb je zowel nodig als je thuis bevalt of in het ziekenhuis. Check je zorgverzekering of zij deze vergoeden. Lees hier wat er in het kraampakket zit.

6. Alles geregeld voor de bevalling?

Er zijn een aantal punten om door te nemen voor je geplande thuisbevalling om te regen. Ook zijn er zaken die je moet regelen als je plant om poliklinisch in het ziekenhuis te bevallen.

7. Wanneer bellen als de bevalling begonnen is?

Bel ons op 0226-345730 optie 1.

Samengevat:

• Bij vruchtwaterverlies of weeën voor de 37e week van de zwangerschap.
• Onverwacht veel helderrood bloedverlies
• Als de vliezen breken en het vruchtwater is geel of groen.
• Het hoofdje van de baby is nog niet ingedaald en de vliezen zijn gebroken. (Dit hoor je van ons op het spreekuur.)
• Bij helder vruchtwaterverlies zonder weeën. Gebeurt dit ’s nachts mag je de volgende ochtend bellen.

• Regelmatige weeën:

– Eerste kind 2 uur lang regelmatig om de 3-4 minuten en ongeveer 1 minuut lang
– Tweede of volgende kind 1 uur lang om de 4-5 minuten en ongeveer 1 minuut lang – Indien je eerder de behoefte hebt om te bellen mag dit altijd.

• Bel als je twijfelt of ongerust bent.

Lees hier meer over de kraamtijd en hier over herstel na je bevalling.