Thuis- of ziekenhuisbevalling?

Thuisbevallen met verloskundige, net zo veilig als in het ziekenhuis

Bevallen bij de verloskundige is even veilig als een bevalling in het ziekenhuis onder begeleiding van een gynaecoloog. Dat concluderen gynaecologen en verloskundigen van het AMC en het VUmc in Amsterdam naar aanleiding van onderzoek onder 80.000 zwangeren. Lees meer in dit artikel. 

Zelf kiezen waar je wilt bevallen

In Nederland kun je kiezen of je thuis, in het geboortecentrum, of poliklinisch (in het ziekenhuis) wilt bevallen. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn, dat concluderen gynaecologen en verloskundigen van het AMC en het VUmc.

Je keuze kan alleen wel beïnvloed worden door het verloop van je zwangerschap en bevalling. Zijn jij en je baby gezond? Dan doet je eigen verloskundige de bevalling. Je kunt dan kiezen of je thuis of poliklinisch wilt bevallen.

Heb je een medische indicatie en moet jouw gezondheid en die van je baby extra in de gaten gehouden worden? Dan beval je in het ziekenhuis. Een verloskundige die in het ziekenhuis werkt, begeleidt je dan samen met een gynaecoloog.

 Bron: www.deverloskundige.nl

Thuis bevallen

Je kunt thuis bevallen als jij en je kind gezond zijn en je 37 weken of langer zwanger bent.

Voordelen

  • Je hebt minder kans op medische ingrepen dan bij een poliklinische bevalling
  • De baby en jezelf komen niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën.
  • Je hoeft niet op pad met weeën: De verloskundige komt naar jou toe. Ook na de bevalling hoef je niet te verhuizen: je kunt douchen in je eigen badkamer en dan in je eigen, schone bed liggen.
  • Je hebt de regie zelf in handen.
  • De kraamverzorgster die bij de bevalling ook aanwezig is blijft de eerste uren na de bevalling om je te ondersteunen. Zij voert de verzorging van jou en je baby uit, maakt je wegwijs en ruimt op
  • Thuisbevalling wordt volledig vergoed door het basispakket van alle verzekeraars.
  • Vrouwen die thuis bevallen zijn, kijken het meest positief terug op hun bevallingervaring.

Nadelen

  • Als er complicaties optreden, moet je alsnog naar het ziekenhuis. Houd er rekening mee dat bij een eerste bevalling bijna de helft van de bevallende vrouwen van hun eerste kind, alsnog naar het ziekenhuis wordt verwezen. Meestal is verplaatsing naar het ziekenhuis tijdens de bevalling geen spoed, en kun je gewoon rustig aan naar het ziekenhuis, net als bij een poliklinische bevalling. Als er wel spoed is, of je kunt niet met eigen vervoer, dan ga je met de ambulance. Dat regelt de verloskundige. Echte spoed komt in minder dan 5% van de bevallingen voor.
  • Wil je medische pijnbestrijding als een ruggenprik, een injectie met pethidine of een pompje met remifentanil, dan moet je daarvoor naar het ziekenhuis. Pijnstillingsmethoden zonder medicijnen als steriel waterinjecties, acupunctuur, acupressuur, geboorteTens en ontspanningstechnieken kun je gewoon ook thuis toepassen.

Thuisbevalling net zo veilig

Een thuisbevalling is bij een goede selectie van de verloskundige even veilig als een ziekenhuis bevalling. Uit het onderzoek dat gepubliceerd is in het gezaghebbende ‘British Journal of Obstetrics and Gynaecology’ blijkt dat er geen hogere babysterfte is bij baby’s van vrouwen die thuis bevallen. Evenmin worden ze vaker op de intensive care opgenomen. Aan het onderzoek deden tussen 2000 en 2006 meer dan een half miljoen Nederlandse vrouwen mee. Deze vrouwen konden medisch gezien allemaal thuis bevallen en werden begeleid door een verloskundige.

Films

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Meer kans op spontane bevalling

Ook blijkt uit onderzoek dat vrouwen die thuis aan de bevalling beginnen meer kans hebben op een spontane bevalling zonder infuus met het weeënhormoon oxytocine of operatie, dan vrouwen die in het ziekenhuis beginnen. En als ze thuis bevallen zijn kijken ze met grotere tevredenheid terug op hun bevalling.

Ongeveer een kwart van de vrouwen die thuis aan de bevalling begint wordt tijdens de baring alsnog naar het ziekenhuis verwezen. Meestal is er tijd genoeg om met de eigen auto te gaan. Deze vrouwen gaan vaak ongeveer op hetzelfde moment naar het ziekenhuis als wanneer ze ervoor gekozen hadden om in het ziekenhuis te bevallen. Bijvoorbeeld als ze medicatie tegen de pijn willen of gebroken vliezen hebben en de weeën beginnen niet. Soms is in een spoedsituatie transport per ambulance noodzakelijk. Op dit moment woont vrijwel iedereen in Nederland dicht genoeg bij een ziekenhuis om daar op tijd te komen.

Poliklinisch in het ziekenhuis bevallen

Ook een poliklinische bevalling begint thuis. Wij komen eerst bij jullie thuis kijken en je overlegt met de verloskundige over het moment dat je naar het ziekenhuis gaat. Meestal is dat als de weeën goed op gang zijn gekomen. Wij bellen het ziekenhuis om te vertellen dat we eraan komen. De verloskundige gaat ook mee naar het ziekenhuis.

Een reden om poliklinisch te bevallen, is dat je je daar misschien prettiger voelt. Of misschien woon je te klein of zijn er andere hinderlijke omstandigheden waardoor thuis bevallen niet ideaal is.
Het voordeel van poliklinisch bevallen is dat als de hulp van een gynaecoloog tijdens de bevalling nodig blijkt, je niet meer naar het ziekenhuis vervoerd hoeft te worden. Soms moet een gynaecoloog ook van huis komen om jou te kunnen helpen in het ziekenhuis. Als de hulp van een anesthesist tijdens de bevalling nodig is bijvoorbeeld voor het plaatsen van een ruggenprik word je vervoerd naar een andere afdeling. Na de bevalling vertrek je na ongeveer 2 tot 3 uur weer naar huis.

Afhankelijk van je verzekering moet je soms een eigen bijdrage betalen als je voor een poliklinische bevalling in het ziekenhuis kiest. Het is altijd verstandig dit van te voren te bekijken om niet voor verrassingen te staan achteraf.

Waar?

Wij begeleiden poliklinische bevallingen in het Noord West Ziekenhuis locatie Alkmaar en in het Dijklander Ziekenhuis locatie Hoorn. Tijdens het spreekuur kunnen wij je daar meer over vertellen. 

Adres NWZ Alkmaar:                     Adres Dijklander Ziekenhuis Hoorn:

Wilhelminalaan 12                           Maelsonstraat 3

1815 JD ALKMAAR                            1624 NP HOORN

Overgedragen?

Wanneer de gynaecoloog erbij geroepen is of wanneer we toch naar het ziekenhuis gegaan zijn in geval van complicaties, blijven wij bij jullie tot er een goede overdracht is geweest en jullie enigszins gewend zijn aan de nieuwe situatie. In sommige gevallen blijven we er bij tot na de geboorte van de baby. De bevalling wordt dan wel begeleid door onze collega’s in het ziekenhuis en niet meer door ons.

Klinisch bevallen

Een bevalling onder begeleiding van een gynaecoloog is noodzakelijk wanneer daar een medische indicatie voor is. Deze medische indicatie wordt door de verloskundige of de gynaecoloog vastgesteld.