Tijdens de zwangerschap is het belangrijk gezond en gevarieerd te eten. Verder zijn er een aantal voedingsmiddelen waar je mee op moet passen.
Toxoplasmose
Dit is een infectieziekte die tot aangeboren afwijkingen bij het kind kan leiden. Dit wordt veroorzaakt door een parasiet die soms voorkomt in (half)rauw vlees, in de darmen van jonge katten en in ongewassen groenten en fruit. Eet daarom geen (half)rauw vlees zoals rosbief, biefstuk, tartaar, filet américain of ossenworst en was groente en fruit goed. Laat het verschonen van de kattenbak over aan je partner en draag handschoenen als je in de tuin werkt.
Listeriose
Dit is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de listeria bacterie. Gezonde volwassenen worden hier zelden ziek van, maar een ongeboren baby is er wel gevoelig voor. Kazen die van rauwe melk (au lait cru) zijn gemaakt, zoals boerenkaas kunnen deze bacterie bevatten. Als de kaas die je eet gepasteuriseerd is, dan kan dit geen kwaad. Over het algemeen staat op de verpakking vermeld of het product van rauwe of gepasteuriseerde melk is gemaakt. Ook kan deze bacterie groeien in andere rauwe producten zoals groente, kip, vis en vlees die lang in de koelkast bewaard worden. De listeria bacterie groeit het best bij een temperatuur van 4-7 °C. Bewaar deze producten dus zo kort mogelijk en koop ze liever vers.
Vitamine A
Te veel vitamine A kan schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kind. In lever en ander orgaanvlees zit veel vitamine A. Eet daarom liever niet meer dan eenmaal per dag een leverproduct zoals leverworst of leverpastei. Als je vitamines wilt gebruiken, gebruik dan een vitaminepreparaat speciaal voor in de zwangerschap. In deze preparaten is namelijk rekeing gehouden met de hoeveelheid vitamine A die er in verwerkt is.
Foliumzuur
Foliumzuur is een B-vitamine die een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van de neuraalbuis, waaruit zich later de hersenen en het ruggenmerg ontwikkelen. Het slikken van 0,5 mg Foliumzuur per dag verkleint de kans op het krijgen van een kindje met een open ruggetje (spina bifida). De periode waarin foliumzuur effect heeft is van 4 weken voor de conceptie (bevruchting) tot en met 8 weken zwangerschapsduur. Foliumzuur zit onder andere in bladgroente, noten, eieren, bananen en volkorenbrood, vis en vlees. Ook als je dit voldoende eet is het belangrijk extra foliumzuur in de vorm van een supplement te gebruiken. Voor advies over het slikken van foliumzuur kan je met ons contact opnemen, ook als je nog niet zwanger bent. Je huisarts kan je hier ook over informeren.
Alcohol
Tijdens je zwangerschap komt er veel bij kijken om gezond te leven. En om zo je kindje een gezonde start te geven. Het drinken van alcohol tijdens je zwangerschap is slecht voor je baby. Het kan een groeiachterstand krijgen. Die haalt hij of zij in zijn of haar latere leven nooit meer in!
Ook kan alcohol de organen beschadigen en de hersenen. Daardoor kan je kindje gehandicapt raken. Door 9 maanden alle alcohol te laten staan, is de kans groter dat je baby zich goed ontwikkelt in je buik.
Uit onderzoek blijkt dat het laten staan van alcohol vaak moeilijk is. Dat komt doordat de mensen om je heen vaak wel (blijven) drinken.