Vitamine D en zwangerschap

Vitamine D voor de zwangerschap is een waardevolle vitamine om extra toe toe te voegen.

Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van stevige botten en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor jou en je baby.

Buiten zijn voor vitamine D

We adviseren alle zwangeren om in het voorjaar, de zomer en het najaar elke dag minstens 15 tot 30 minuten buiten te zijn. Daar waar mogelijk ook in de zon. Zorg daarbij dat je hoofd en armen niet bedekt zijn. Je lichaam maakt vitamine D aan wanneer zonlicht op je huid valt.

Vitamine D waar zit dat in?

Vitamine D zit vooral in vette vis zoals zalm en makreel, margarine, en ei. Calcium zit in yoghurt, melk en kaas.

De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen uit voorzorg extra vitamine D te gebruiken. Meer informatie vind je op de website van het Voedingscentrum.

Welke vitamine D zwangerschap?

Je kunt daarvoor een minimale dosering van 10 microgram ofwel 400IE vitamine D3 aanhouden. Meestal zit vitamine D ook verwerkt in een multivitaminen voor in de zwangerschap. Kijk op je potje naar de dosering. Zorg dat je de vitamine D capsule of het tablet met de maaltijd in neemt. Het is een vet oplosbare vitamine en kan dan het beste door je lichaam opgenomen worden. Heb je een te kort aan vitamine D? Overleg dan met je verloskundige om de dosering aan te passen.

Maximale dosering vitamine D zwangerschap?

Bij een vitamine D tekort kan tot een maximale dagdosis van 4000 IE (100 µg) gegeven worden. Er is veel onderzoek naar het gebruik van vitamine D tot 4000 IE per dag tijdens de zwangerschap. Er worden geen nadelige effecten gemeld. De voorkeur is voor colecalceferol (vitamine D3), omdat deze werkzamer is dan ergocalciferol (vitamine D2).

Hoge dosis
Gebruik van hoge dosis vitamine D3 wordt afgera­den tijdens de zwangerschap. Over de effecten van doses hoger dan 4000 IE per dag is slechts beperkt onderzoek bekend. Zie meer op www.lareb.nl