Foliumzuur of Folaat in de zwangerschap?

De gezondheidsraad in Nederland adviseert om vanaf vier weken voor de bevruchting tot tien weken zwangerschap 400 microgram (0,4 milligram) foliumzuur te slikken. Foliumzuur en folaat noemen we ook wel vitamine B11, waarbij foliumzuur de synthetische vorm is en folaat de natuurlijke vorm. Foliumzuur moet eerst worden omgezet naar de actieve/natuurlijke vorm folaat, voordat het lichaam het op kan nemen. Het direct slikken van folaat heeft als voordeel dat het sneller/makkelijker wordt opgenomen in het lichaam dan foliumzuur.

Waarschuwing: er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het voorkomen van neurale buisdefecten (open rug, lip/kaak, schedel) bij het ongeboren kind bij suppletie van folaat. Bij foliumzuur is dit wel wetenschappelijk onderbouwd en weten we dat suppletie bewezen effectief is.

Hieronder staat een artikel over foliumzuur of folaat tijdens de zwangerschap. Dit artikel is geschreven door Sanne Knijn. Sanne is Orthomoleculair Voedingsdeskundige en Auteur van De Vitaal Van Start Methode voor zwangere vrouwen.

“Folaat is de actieve vorm van foliumzuur”

“Foliumzuur is synthetisch”

Folaat of foliumzuur tijdens de zwangerschap. Wist jij dat je foliumzuur helemaal niet kan opnemen in de cellen? Het moet eerst worden omgezet naar folaat. En hier gaat het soms fout.

In dit artikel lees je wat het verschil is tussen folaat of foliumzuur tijdens de zwangerschap en wat jij kan doen.

Inhoud van dit artikel

  • Wat is foliumzuur
  • Folaat of foliumzuur tijdens de zwangerschap
  • Verschillende benamingen folaat
  • Dagmenu rijk aan folaat
  • Waarschuwing

Wat is foliumzuur

Alle vitamines hebben een eigen naam. Sommige noemen we bij de vitamine, zoals vitamine B12. Anderen noemen we bij de volledige naam, zoals foliumzuur.

Foliumzuur is een naam van vitamine B11.

En nu wordt het iets ingewikkelder: foliumzuur is namelijk ook de benaming van de synthetische vorm van vitamine B11.

De natuurlijke vorm van foliumzuur noemen we folaat. Deze vorm noem je ook wel biologisch actief. In onze voeding zit ook folaat.

Vitamine B11 kunnen we zelf niet aanmaken met ons lichaam, maar we hebben het wel nodig. We zijn dus afhankelijk van gezonde voeding en supplementen om voldoende folaat of foliumzuur tijdens de zwangerschap binnen te krijgen.

Soms wordt foliumzuur toegevoegd aan voedingsmiddelen. In dit laatste geval is het synthetisch en staat op de verpakking iets als “met toegevoegd foliumzuur”. Het lijkt hierdoor een slimme keuze, maar feitelijk worden synthetische stoffen niet goed opgenomen.

Vitamine B11, is een in water oplosbare vitamine. Dit betekent dat folaat water nodig heeft op opgenomen te worden.

Folaat of foliumzuur tijdens de zwangerschap

Als je kijkt naar de opname van foliumzuur versus folaat, blijkt dat folaat veel beter wordt opgenomen. Dit is ook logisch, aangezien we natuurlijke stoffen nu eenmaal beter opnemen. We hebben immers ook een natuurlijk lichaam.

Wat is folaat

Folaat is de actieve vorm van foliumzuur dat uiteindelijk in de cel wordt opgenomen. Foliumzuur wordt dus niet in de cel opgenomen.

Foliumzuur is synthetisch. Het wordt in een fabriek gemaakt. Ons lichaam herkent foliumzuur niet en daardoor moet het worden omgezet naar iets dat wel wordt herkent, namelijk: folaat. Dit omzettingsproces bevat veel stappen en slechts de helft van de mensen kan deze omzetting maken. Daarnaast verloopt het omzettingsproces zeer inefficiënt.

En het gaat nog ietsjes verder; door een genmutatie (dit mag je vergeten) kan bijna de helft van de mensen foliumzuur niet omzetten. Je scheidt het dus ongebruikt uit, en tijdens deze uitscheiding kan het in je lichaam wel ongemakken veroorzaken, zoals een foutieve celdeling en fout overdracht van DNA.

Verschillende benamingen voor folaat

Folaat noemen we folaat. Het is nog wat onbekend, dus soms wordt het ook biologisch actieve foliumzuur genoemd.

Als je een goed supplement wilt slikken, wil je één van deze benamingen teruglezen op de verpakking achter vitamine B11 of foliumzuur:

  • Folaat/folate
  • 5-methyl-tetrahydrofolate
  • 5-MTHF
  • L-methylfolaat

 

Waarschuwing

Tijdens de zwangerschap heb je extra folaat nodig. Slik folaat altijd in een combinatiesupplement waarin ook vitamine B12 en B6 zitten. Deze vitaminen werken namelijk met elkaar samen. Als je folaat (of foliumzuur) langdurig als losse vitamine slikt, daalt de vitamine B12 in je lichaam. Een vitamine B12 tekort is gelinkt aan miskramen en allerlei andere ongemakken, zoals vermoeidheid en een down gevoel.

Een supplement kan nooit worden gebruikt als vervanging van een gezonde eetstijl. Gebruik supplementen daarom als aanvulling op je gezonde eetpatroon.

Dit artikel is geschreven door Sanne Knijn. Sanne is Orthomoleculair Voedingsdeskundige en Auteur van De Vitaal Van Start Methode voor zwangere vrouwen.

Meer info