Coronavirus

Het coronavirus: wat betekent dit voor een zwangere vrouw?

Verloskundigenpraktijk De Zon, 12 maart 2020

Het coronavirus is het gesprek van de dag, vooral als je zwanger bent of een baby hebt.

Het coronavirus bestaat uit een paar varianten, er is dus geen één type corona. Momenteel hebben we te maken met het SARS-CoV-2. Wanneer iemand hiermee besmet wordt krijgt hij een virus dat vergelijkbaar is met de griep, genaamd COVID-19.

Symptomen coronavirus

Wanneer je besmet wordt met SARS-CoV-2 krijg je symptomen van de COVID-19 ziekte. Welke symptomen horen bij dit griepachtige virus?

  • Koorts
  • Benauwdheid
  • Kortademigheid
  • Hoesten
  • Spierpijn op verschillende plekken


Het verschilt erg per persoon in welke mate deze klachten optreden. De één heeft milde klachten terwijl de ander heel erg ziek is. Dat laatste gebeurt vaak wanneer er naast COVID-19, een longontsteking bij komt. Vooral mensen met een lage weerstand of gezondheidsproblemen zoals hartfalen, hebben meer risico op een longontsteking of andere complicaties.

Voorkom besmetting

Het virus wordt overgedragen door kleine druppeltjes in de lucht. Wanneer iemand bijvoorbeeld niest, hoest of praat komen deze druppeltjes in de lucht terecht. Je kunt zelf een aantal dingen doen om de kans op besmetting met corona te verkleinen. De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen zijn:

  • Was regelmatig je handen
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Het wordt ook afgeraden een hand te geven.
  • Blijf uit de buurt van mensen die verkouden zijn of griepverschijnselen hebben


Bovenstaande maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken.

Zwangere vrouwen en het coronavirus

Zwangere vrouwen lijken niet meer vatbaar voor de consequenties van het COVID-19 virus dan de algemene populatie. Het merendeel van de zwangere vrouwen zal alleen milde tot matige verkoudheidsklachten / griepverschijnselen ervaren. Het ziekte beloop lijkt niet anders dan bij niet zwangere vrouwen. Er zijn geen aanwijzingen op verhoogd risico op miskraam of aangeboren afwijkingen.

Zwangere vrouwen met klachten thuis worden geadviseerd de richtlijnen van het RIVM te volgen. Verder is het belangrijk dat zwangeren die verkouden zijn, hoesten of keelpijn hebben (ongeacht wel of geen koorts), NIET naar de praktijk mogen komen.

Thuisblijven of bellen naar de huisarts?

Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius?

Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild.

Worden je klachten erger?

Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk? Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct TELEFONISCH contact op. Kom niet naar de huisarts of de huisartenpost.

LET OP!

Nieuw advies vanuit het RIVM is om bijeenkomsten te vermijden. Houd daarom goed onze website in de gaten. Hierop zullen wij bijhouden in nieuwsberichten wanneer informatieavonden zullen worden afgelast.

Borstvoeding en het coronavirus

BRON: La Leche Leaque

Omdat je met borstvoeding niet afhankelijk bent van niet-hamsterende dorpsbewoners en omdat het imuunsysteem van je baby éxtra geboost wordt, is borstvoeding in deze tijd van corona en onzekerheid extra belangrijk.

Geef dus borstvoeding en vraag hierbij hulp als dat nodig is.

Als je besmet raakt met het coronavirus, dan kun je je kindje borstvoeding blijven geven. Je baby is waarschijnlijk al blootgesteld aan het virus en heeft veel baat bij de antistoffen die via je melk doorgegeven worden. Als je te ziek bent om zelf te kunnen voeden en bijvoorbeeld in het ziekenhuis ligt, dan kun je de melk afkolven en aan je baby (laten) geven. In deze situatie is het belangrijk dat je melk afgekolfd wordt om een borstontsteking te voorkomen en om je melkproductie in stand te houden. Er is op dit moment geen bewijs dat het virus via de melk wordt doorgegeven aan je baby.

Vertrouw op je lichaam en zorg goed voor jezelf, je baby heeft je hard nodig.

‘Kan ik nog wel veilig bevallen?’

BRON: 1 vandaag: 20-03-2020