Psychische veranderingen

Het krijgen van een kindje is een grote verandering in je leven. Dit kan veel vragen en verschillende gevoelens oproepen. De eerste dagen na de geboorte van je kindje kan je ervaren als een periode van groot geluk en veel trots, waarin je volop geniet. Ook kunnen er momenten van onzekerheid of somberheid opspelen. Het lichaam ondergaat in een korte tijd grote veranderingen, vooral door het wegvallen van de hormonen vanuit de placenta, wat deze stemmingswisselingen kan veroorzaken.

Kraamtranen

Meer dan de helft (50-70%) van de vrouwen die net bevallen zijn heeft last van kraamtranen, ofwel postpartum blues, welke meestal rond de 3e tot 5e dag na de bevalling optreden. Je herkent dit aan plotselinge stemmingswisselingen, (onverwachte) huilbuien, bezorgdheid, angstig en gespannen zijn, slecht slapen en prikkelbaarheid. Het is een normaal verschijnsel in de kraamperiode en ontstaat vaak door vermoeidheid, lichamelijke en hormonale veranderingen. Na een paar dagen gaat dit meestal vanzelf weer over. We adviseren je om voldoende rust te nemen en ook rustig aan te doen met de kraamvisite.

Onzekerheid en wennen aan je kindje

Het is normaal om onzekerheid over het ouderschap te ervaren, je bent hierin niet de enige. Je vraagt je misschien af: kan ik het allemaal wel? Doe ik het wel goed? De eerste tijd met je baby is er om elkaar te leren kennen en om aan elkaar te wennen. Pak momenten met je kindje om contact te maken. Huid-op-huidcontact geeft je kind een gevoel van veiligheid, geborgenheid en vertrouwen. Naarmate de tijd vordert krijg je steeds meer vertrouwen in het ouderschap en ook het consultatiebureau kan je na de kraamtijd helpen met tips en adviezen.

Als de psychische klachten blijven

Bij sommige kraamvrouwen komt het voor dat de klachten van somberheid, vermoeidheid of prikkelbaarheid niet overgaan. Tijdens de controles in de kraamperiode letten wij hierop en zullen we elke controle aan je vragen hoe het met je gaat. Merk je dat je last blijft houden van je klachten, bespreek dit dan met je verloskundige of huisarts.

Mooie leestip

‘Perfecte moeders bestaan niet’ van Diana Koster, www.perfectemoedersbestaanniet.nl

Postpartum depressie

Bij een postpartum depressie voel je je somber, is er verlies van interesse en plezier, wil je niet eten en kan je niet goed slapen. Ook kan het zo zijn dat je daardoor niet geniet van je pasgeboren baby. Huilen, angst en prikkelbaarheid, piekeren en slecht slapen zijn de meest voorkomende klachten bij een postpartum depressie. Merk je dat je last hebt van deze klachten, praat daar dan over met ons en met de kraamverzorgende. Een postpartum depressie kan weken, maanden of soms langer aanhouden. Een postpartum depressie is te behandelen met goede begeleiding en gesprekstherapie, eventueel aangevuld met medicijnen.

Posttraumatische stress-stoornis (PTSS)

Na een ingrijpende of levensbedreigende situatie tijdens de bevalling, kan je last krijgen van angstaanvallen, nachtmerries, herbelevingen, negatieve gedachten/stemming en verhoogde prikkelbaarheid. Dit noemen we een posttraumatische stress-stoornis (PTSS), waarbij er herbelevingen van een trauma optreden. PTSS komt na de bevalling bij ongeveer 1-3% van de vrouwen voor. Soms kan het moeilijk zijn om voor je baby te zorgen, omdat je kindje je te veel herinnert aan de gebeurtenis. Je spreekt van PTSS als de klachten langer dan 1 maand aanhouden. Behandeling is mogelijk met therapie.

Postpartum psychose

Een postpartum psychose is een psychose die optreedt na de bevalling. Bij een psychose ben je de grip op de realiteit kwijt, je ziet of hoort dingen die er niet zijn (hallucinaties), je bent soms overtuigd van ideeën die niet kloppen (wanen), bent achterdochtig en verward. Voorafgaand hieraan komt het vaak voor dat vrouwen slecht slapen, rusteloos, prikkelbaar of opgewonden zijn. Het komt voor bij 1-2 op de 1000 kraamvrouwen. Het is belangrijk dat er zo snel mogelijk hulp wordt ingeschakeld om gevolgen voor moeder en kind te voorkomen.

Folders en brochures