Voedingshoudingen

Als je je kindje gaat aanleggen is het meest belangrijke dat je eerst zelf comfortabel zit of ligt. Zorg dat je wat de drinken naast je hebt en eventueel wat kussens om het aanleggen makkelijker te maken. Hieronder worden verschillende voedingshoudingen beschreven met mogelijke voor- en nadelen hiervan.

Madonna houding

Dit is een van de meest gebruikte en bekende voedingshouding. Maak het jezelf eventueel comfortabel door een kussen achter je rug en schouders en onder de arm waar je kindje op rust te plaatsen. Een voedingskussen is hier handig voor. Zorg dat hoofdje, schouder en heup op 1 lijn zijn en dat het gezichtje en lijfje naar de borst toegedraaid zijn. Een nadeel kan zijn dat het hoofdje van je baby wiebelt op je arm, je hebt zo minder controle over het hoofdje van je baby. Hierdoor kan een “goede aanleg” belemmerd worden

Doorgeschoven madonnahouding

Dit is een wat minder bekende voedingshouding. Ga goed rechtop zitten en gebruikt je andere arm om je kindje naar de borst te sturen. Als je de rechterborst geeft, gebruik je je linker arm om je kindje naar de borst te sturen. Je hand rust tussen de schouderbladen niet op het hoofdje. (dit roept vaak weerstand op bij baby’s) Met rechts kun je je eigen borst ondersteunen en een mooie hap maken voor je kind. Op deze manier heb je goede controle over het hoofdje van de baby. Dit is een effectieve houding bij baby’s die moeite hebben met aanhappen of aanzuigen van de borst. Het is ook een effectieve houding voor premature baby’s. Sommige moeders vinden het aanleggen van hun baby in deze houding niet prettig.

Rugby houding

Zorg dat je een groot kussen (of iets anders waar je kindje op kan rusten bijvoorbeeld bankleuning) naast je zijde hebt waar je kindje gaat drinken. Dat zorgt ervoor dat je kindje op de juiste hoogte is. Let op dat je kind niet te ver naar voren ligt zodat hij zijn nek moet buigen. Deze houding zorgt voor controle over het hoofdje van de baby. Dit is handig bij baby’s met een laag geboortegewicht of te vroeg geborene met een minimale controle over hun hoofdje. Deze houding vermijd de buik en dus de wond na een keizersnede. Het is een goede positie om het mondje van de baby te bekijken. Het is wel een houding die goed aangeleerd moet worden. De billen van de baby liggen ter hoogte van de rug van moeder. Het hoofdje van de baby ligt iets naar achteren zodat er ruimte is tussen de kin en de borst van de baby zelf. Doordat het hoofdje iets naar achteren ligt kan je kindje makkelijker drinken.

Liggend voeden

Een kussen onder je hoofd is een erg prettig. Een kussen achter je rug zorgt ervoor dat je achterover kan leunen. Zonder dat kussen ga je sneller naar voren leunen in plaats van dat je de baby naar je toe brengt. Een kussen onder je bovenste been kan je nog meer laten ontspannen. Vrouwen die een vaginaal zijn bevallen geven minder vermoeidheid aan tijdens het liggend voeden in vergelijking met het zittend voeden. Voor de moeder kan een nadeel zijn dat het moeilijker te zien is wat er gebeurd tijdens de voeding en tijdens het aanleggen zelf. Voor vrouwen met kleinere borsten kan liggend voeden soms lastiger zijn. Bij vrouwen met grotere borsten rust de borst op het matras waardoor de baby makkelijk aan kan happen

Buik-lig houding of australian houding

Je ligt op je rug. Leg een kussen onder je hoofd zodat je hoofd iets gebogen is. Je kindje ligt met zijn of haar buik naar jouw buik toe, en met de voeten naar jouw voeten. Als je kindje heeft aangehapt en drinkt kun je het voorhoofdje een beetje ondersteunen. Deze houding wordt gebruikt bij moeders met veel stuwing. Je kindje moet dan tegen de zwaartekracht in drinken waardoor het niet zo snel toeschiet en de voeding makkelijker te behappen is. Het tongetje valt automatisch al mooi naar onder in deze houding daarom kan deze houding handig zijn bij baby’s met problemen met hun tong (bijv. korte tongriem) Bij een kind wat moeilijk aan de borst wil blijven. Dit kan een lastigere houding voor jouw als moeder zijn om te doen.

Overige houdingen

Er zijn nog meer houdingen te bedenken, zoals bijvoorbeeld de bovenstaande. Deze worden minder gebruikt en kunnen lastig zijn om toe te passen. Ook kun je bijvoorbeeld:

  • Staan boven het kind (kind op bed / tafel) dan loopt de voeding makkelijke je borst uit.
  • Je kindje op zijn kop. Als je ligt, je kindje over je schouder heen leggen met de voeten bij je hoofd. Indien je borsten erg gestuwd zijn of harde plekken bovenop de borst vertonen kan de kin dit deel van de borst goed leeg masseren.