Hoe leg je goed aan?

Borstvoeding geven en je kindje aanleggen is gelukkig iets heel natuurlijks en gaat daarom meestal vanzelf. Neem hier je tijd voor. Goed aanleggen is de basis voor een tevreden baby en een moeder met zelfvertrouwen.

Goed aanleggen helpt om zere tepels te voorkomen. Ook zorgt goed aanleggen ervoor dat je baby effectief aan de borst drinkt en zo voldoende melk binnen krijgt. Op deze manier wordt de melkproductie het beste in stand gehouden. Daarom is het belangrijk om goed op te letten dat je kindje goed aan de borst drinkt. Om je een leidraad te geven leggen we hieronder uit waar je op kunt letten bij het aanleggen.

Als je kindje aan de borst wilt drinken ga dan eerst zelf goed en ontspannen zitten. Hieronder staan een aantal punten waar je op kunt letten. Meer over voedingshoudingen lees je op deze pagina.

  1. Houd je borst in de C-of U-greep afhankelijk van hoe de baby ligt. Als je liggend voedt gebruik je de C-greep. Voor de meeste andere houdingen (madonna, rugby, cross-cradle) gebruik je de U-greep, omdat je borst op deze manier het makkelijkst in zijn of haar mondje past.
  2. Let op dat oor, schouder en heup in 1 rechte lijn liggen en dat het buikje van je kindje naar jouw buik of naar jouw toegedraaid ligt. Als de buik omhoog wijst moet je kindje in een onnatuurlijke ‘knik’ drinken. Probeer zelf maar eens een glas water te drinken terwijl je hoofd naar links of rechts is gedraaid. Je zult zien dat dit oncomfortabel is.
  3. Leg je tepel rustig op de bovenlip of net daarboven. Wacht geduldig af tot je baby een grote hap neemt. Als je baby niet goed aanhapt probeer het dan opnieuw.
  4. Als de grote hap wordt genomen schuif je je baby naar de borst toe. Niet andersom! Doordat je je kindje naar de borst toebrengt krijgt je kindje de beste zuigreflex. Veel moeders zijn geneigd om hun baby te “helpen” door de borst in hun mondje te stoppen. Dit geeft helaas een minder goede zuigreflex en werkt hierdoor minder goed.
  5. Als je kindje aan de borst drinkt is het belangrijk dat beide lippen naar buiten gekruld zijn en de mond wagenwijd open is, hierdoor kan je baby het beste het vacuüm vasthouden. Je kindje heeft dus niet alleen de tepel maar ook de tepelhof in zijn mond.

Pijn tijdens een borstvoeding is niet de bedoeling. Koppel je kindje rustig los doormiddel van met een pink of wijsvinger het vacuüm te verbreken. Probeer het nogmaals.