In het begin van de zwangerschap bieden we je iedere 4-5 weken een afspraak bij ons op de praktijk aan. Deze zwangerschapscontroles zullen naarmate de zwangerschap vordert steeds frequenter worden, totdat je aan het eind van de zwangerschap iedere week op controle komt. Er is tijdens de controles voldoende ruimte om naast de medische controles ook te horen hoe je je zwangerschap beleeft. Ook is er ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen. Neem bij ieder bezoek je persoonlijk zorgplan mee, zodat we jouw zwangerschapskaart kunnen bijhouden. Als je familie of vrienden mee wilt nemen, dan zijn die van harte welkom!
Wat doen we tijdens de zwangerschapscontroles?
- We bespreken hoe het met jou gaat, zowel lichamelijk als geestelijk;
- We horen graag hoe het met je baby gaat en hoe deze beweegt;
- We kunnen de bloeddruk meten;
- Uitwendig onderzoek: we voelen naar je buik om naar de groei van de baby te voelen en we kunnen naar het hartje van de baby luisteren;
- Als je wilt kun je wegen bij ons;
- Er is gelegenheid tot het stellen van je vragen.
Bloeddruk meten
We kunnen elke zwangerschapscontrole de bloeddruk controleren. Dit doen we om goed in de gaten te houden of deze stijgt. Normaal gesproken daalt je bloeddruk een beetje in de eerste zes maanden van de zwangerschap. Dit geeft soms wat klachten, zoals duizeligheid als je opstaat.
Daarna zal de bloeddruk weer teruggaan naar hetzelfde niveau en soms kan deze wat stijgen. Als de bloeddruk te hoog wordt en/of je krijgt daarbij klachten, dan kan je worden doorverwezen naar het ziekenhuis voor extra zorg en onderzoek.
Uitwendig onderzoek
Tijdens de zwangerschapscontrole voelen we naar de groei van je kindje. Dit doen we door te meten hoe hoog de baarmoeder staat ten opzichte van je schaambot of navel. Ook voelen we naar de ligging van je kindje: ligt deze in hoofd- of stuitligging, aan welke kant ligt de rug van het kindje en is het kindje al ingedaald in het bekken?
Hartje luisteren
Vanaf 12-13 weken luisteren we tijdens iedere zwangerschapscontrole naar het hartje van de baby. Om de hartslag van de baby in de buik te kunnen horen, gebruiken we de doptone. De doptone zendt geluidsgolven uit die teruggezonden worden door de bewegingen van de hartkleppen. Deze geluidsgolven worden vervolgens door het apparaatje omgezet in geluid: we horen de hartslag van de baby!
Ook kan je via de doptone de baby horen bewegen, hoor je de navelstreng kloppen en de hartslag van de moeder. De hartslag van de baby ligt normaal tussen de 110 en 160 slagen per minuut, een stuk sneller dan die van een volwassen mens. Zo kunnen wij de hartslag van moeder en kind van elkaar onderscheiden.
Vroeger maakte de verloskundige gebruik van de houten toeter om de hartslag van de baby te horen. Sommige vrouwen luisteren nog steeds graag op deze manier of via de stethoscoop of fetalscope naar de hartslag van de baby.
Lijkt het je fijn om onder controle bij ons te komen? Meld je dan hier aan.
We kijken ernaar uit je te ontmoeten!