Bloedverlies in zwangerschap

Bloedverlies tijdens je zwangerschap is niet normaal. Als je plotseling een beetje bloed in het toilet of in je onderbroek ontdekt is het logisch dat je schrikt. Het (mogelijk) krijgen van een miskraam is op dit moment het ergste wat je kunt overkomen. Het voelt alsof de wereld even ophoudt met draaien. Je was misschien al gewend aan het idee dat je zwanger bent, en keek misschien al uit naar het kindje dat zou komen. Misschien hadden jullie al iets voor dit nieuwe kindje gekocht of aan familie en vrienden verteld over de zwangerschap en dan in eens lijkt het mis te gaan……

Bloedverlies in de eerste drie maanden van de zwangerschap komt voor bij 1 op de 5 zwangeren. Bij de helft van de vrouwen houdt het bloedverlies na enkele dagen op en blijft de zwangerschap voortduren. Bij de andere helft zet de bloeding door en ontstaat er een miskraam. Dat houdt in dat het vruchtje wordt afgestoten.

Het kan ook zijn dat je op dit moment nog helemaal niets merkt maar dat er na het maken van een echo jullie vertelt is dat het kindje niet meer leeft. Het kan ook zijn dat er helemaal geen kindje gezien is op de echo terwijl dat nu wel te zien had moeten zijn.

Lees ook de folder Een miskraam, wat nu?