Tips en adviezen

De eerste dag

Iedere dag komt er een kraamverzorgster om jullie te helpen en te begeleiden met de verzorging van jullie kindje. De verloskundige zal de eerste dagen om de dag langs komen voor controle.

Omdat je vaak niet genoeg hersteld bent van de bevalling is het praktisch om de baby de eerste dagen in de buurt van de slaapkamer te hebben. Dit is makkelijk met voeden en tevens kunnen jullie de baby ’s nachts beter in de gaten houden.

Bloedverlies

Als pas bevallen moeder heb je de eerste dagen fors bloedverlies. Dit is te vergelijken met een heftige menstruatie. Het kan ook gebeuren dat je bloedstolsels verliest. Het bloedverlies stopt meestal na 4 tot 6 weken.

Het bloedverlies is eerst helder rood, dan donkerbruin en daarna krijg je gele afscheiding (wondvocht). De hoeveelheid kan sterk variëren per dag. Als je actiever wordt kan het bloedverlies weer wat meer en helder rood worden. Soms stopt het en begint het later opnieuw. Zolang er nog afscheiding is mag je niet in bad, geen gemeenschap hebben en niet zwemmen. Denk goed aan je hygiëne!

Naweeën

De eerste dagen na de bevalling kun je naweeën krijgen. De baarmoeder is dan bezig om samen te trekken. Meestal gebeurd dit tijdens de borstvoeding of als je bevalling snel is verlopen. Je mag hiervoor paracetamol nemen ook als je borstvoeding geeft. Een volle blaas kan naweeën bevorderen, zorg dat je regelmatig plast.

Vieze luiers

In het kraamboek kun je noteren hoeveel jullie kindje geplast en gepoept heeft. Bewaar de nachtluiers voor de kraamverzorgster. De eerste ontlasting wordt meconium genoemd en is zwart en taai. Vaseline op de billen scheelt een hoop poetswerk. Bij sommige baby’s komt vocht uit de tepels. Meisjes kunnen bloederige afscheiding uit de vagina krijgen, dit wordt pseudomenstruatie genoemd. Dit komt door hormomen van de moeder die zich nog in het lijfje bevinden. Dit is van tijdelijk aard.

De babyweegschaal

Na de bevalling is jullie kindje gewogen. Wij willen graag bij alle kinderen het gewicht goed in de gaten houden. Daarom zullen wij rond de 4e en 8e dag jullie kindje wegen. Het is heel normaal dat een baby afvalt. Het geboortegewicht van jullie kindje mag de eerste dagen verminderen met een maximum van 7-10%. Als een baby meer dan 7% afvalt zullen we de situatie extra goed onder de loep nemen en mogelijk aanpassingen maken in het borstvoedingbeleid. Rond 2 weken na de geboorte is de baby meestal weer terug op zijn geboortegewicht.

Geel zien

Veel baby’s worden geel tijdens de eerste dagen. Dit wordt veroorzaakt door billirubine, een afvalproduct dat vrijkomt in het babylijfje. In de baarmoeder werden de afvalproducten via de placenta afgevoerd. Nu de lever van de baby het voor het eerst zelf moet doen kan het zijn dat hij de afvalproducten nog niet snel genoeg kan verwerken.

De piek van het geel zien is meestal op de derde tot vierde dag. Binnen zeven tot tien dagen zal de lever over het algemeen voldoende ontwikkeld zijn om de afvalstoffen snel genoeg te verwerken. Soms gebeurt het dat een baby te geel ziet of te lang geel blijft. Dan zal er via een bloedtest gekeken worden of de billirubine-waarde niet te hoog is.

De hechtingen

Het is raadzaam om direct na de bevalling koude kompressen op de hechtingen te doen, om de zwelling tegen te gaan. Het gebruikte hechtmateriaal is oplosbaar. Als je er last van hebt kunnen de hechtingen rond de zesde dag worden verwijderd. Bij een keizersnede worden de nietjes of hechtingen er ook rond de zesde dag uitgehaald.

Aambeien

Aambeien zijn stukjes darm die naar buiten komen. Dit geneest vaak vanzelf weer. Er zijn verschillende middelen voor. Vraag de verloskundige of huisarts hiernaar.

Een koortslip

Een pasgeboren baby is erg vatbaar voor infecties. Het herpesvirus, wat een koortslip veroorzaakt, kan ze erg ziek maken. Mocht er iemand op bezoek komen met een koortslip, blaasjes op de lippen of rond de neus, laat deze dan niet zoenen en knuffelen met jullie kindje. Mocht je dit zelf hebben, let dan extra goed op de hygiëne. Haal eventueel een mondkapje bij de apotheek om infectie van de baby te voorkomen.