Borstvoeding

Voorbereiding
Als je van plan bent om borstvoeding te gaan geven, raden we je aan om naar een van onze borstvoedingsinformatieavonden te gaan. Tijdens deze avonden geven onze ‘huis’ lactatiekundigen Agnita Stewart en Jacqueline Holleman een presentatie met handige tips, weetjes en voorbeelden en krijg je een naslagwerk mee naar huis. Als je meer wilt weten over de voordelen van borstvoeding ten opzichte van flesvoeding, kun je kijken op de onze borstvoedinginformatie.

Klik hier voor de leaflet over Welke voeding voor je baby?

De voeding van de baby
De baby heeft tijdens de bevalling een zware tijd gehad en is daardoor vaak nog misselijk en heeft de eerste 24 uur nog niet veel trek. De baby heeft echter reserves meegekregen via de placenta. Het is geen probleem als jullie kindje de eerste dag niet regelmatig aan de borst gaat of de fles krijgt.

Borstvoeding
Bij borstvoeding wordt geprobeerd de baby binnen het eerste uur aan de borst te leggen. De eerste borstvoeding wordt colostrum genoemd. Colostrum zorgt voor een beschermend laagje aan de binnenkant van de darmen en bevordert de darmflora. Verder bevat deze eerste borstvoeding een hoog eiwit- en vetgehalte waardoor een paar slokken al genoeg zijn voor de eerste 24 uur.

Bijvoeding
In sommige gevallen heeft de baby naast de borstvoeding extra voeding nodig. In dat geval wordt er een kleine hoeveelheid van 20-30 ml kunstvoeding bijgegeven. Dit wordt bij voorkeur met een lepeltje of cupje gegeven, om tepel/speen verwarring te voorkomen. Als de borstvoeding op gang komt, kan er gestopt worden met de bijvoeding.