Kinderwensspreekuur

Wat is kinderwensspreekuur?

Kinderwensspreekuur wordt ook wel preconceptiespreekuur genoemd en houdt in dat je voordat je zwanger bent bij ons op spreekuur komt. Dit spreekuur heeft als doel om zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te beginnen. De gezondheid en leefstijl van jou en je partner zijn van invloed op de gehele zwangerschap en de gezondheid van het kindje. Uit onderzoek is gebleken dat de periode vlak voor de conceptie en de eerste maanden van de zwangerschap hier de meeste invloed op hebben. Doordat je op het kinderwensspreekuur al voor een toekomstige zwangerschap bij ons langs komt, kunnen we je persoonlijk adviseren bepaalde leefgewoontes aan te passen zodat je mogelijk zonder risicofactoren een zwangerschap begint. 

Wat houdt het kinderwensspreekuur in?

Tijdens dit spreekuur hebben we een uitgebreid gesprek, waarin we vragen stellen over jullie gezondheid en leefgewoonten. Op basis van deze gegevens stellen we een persoonlijk risicoprofiel op en een advies om zo goed mogelijk aan je zwangerschap te beginnen.

Waarover wordt gesproken tijdens het kinderwensspreekuur?

Wij geven je bijvoorbeeld advies over alcoholgebruik, roken en medicijngebruik, maar ook bespreken we eventuele erfelijke ziektes in jullie familie. Daarnaast vertellen we je meer over je cyclus, zwanger worden en foliumzuurgebruik. Verder geven we informatie over testen die je tijdens je zwangerschap kunt laten doen. Hierbij kun je denken aan de combinatietest en het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO). Als je 36 jaar of ouder bent, kunnen wij je informatie geven over de mogelijkheden van prenatale diagnostiek (vruchtwaterpunctie en vlokkentest), zodat je hier rustig over na kunt denken. 

Voor wie is het kinderwensspreekuur bedoeld?

Iedereen met een kinderwens is van harte welkom op het kinderwensspreekuur! Ook wanneer het zwanger worden niet meteen lukt ben je van harte welkom. Een verwijzing via de huisarts is niet nodig. Je kunt je aanmelden voor het spreekuur met het contactformulier of door te bellen op 0226-345730.

Uiteindelijk is dus het doel van het kinderwensspreekuur om jouw persoonlijke omstandigheden op papier te zetten, hieruit risicofactoren te verbeteren om zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te beginnen. Want een goede voorbereiding verhoogt de kans op een voorspoedige zwangerschap en een gezonde baby!