Foliumzuur

  • foliumzuur zorgt ervoor dat een foetus zich goed kan ontwikkelen
  • begin met foliumzuur minimaal 4 weken voor de bevruchting
  • slik elke dag een tablet foliumzuur van minimaal 0,4mg
  • je mag met foliumzuur stoppen als je 10 weken zwanger bent, maar langer slikken mag ook. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een grote groep zwangeren niet genoeg foliumzuur opnemen uit de voeding gedurende de hele zwangerschap.

Vanaf wanneer gebruik je foliumzuur en welke hoeveelheid?

Foliumzuur is een vitamine (vitamine B11), die je normaal gesproken voldoende binnenkrijgt doordat veel voedingsmiddelen foliumzuur bevatten. Maar aan het begin van je zwangerschap heb je extra foliumzuur nodig. Het eten van veel voedingsmiddelen met foliumzuur is dan niet genoeg. Om voldoende foliumzuur binnen te krijgen is het aan te raden om iedere dag een tablet foliumzuur te slikken van 0,4-0,5 mg per dag.
Het is belangrijk om al 4 weken voordat je zwanger raakt te beginnen met het slikken van foliumzuur, omdat het ongeveer 4 weken duurt voordat er voldoende van in je lichaam aanwezig is. Het is dus aan te raden om met foliumzuur te beginnen een maand voordat je gaat stoppen met de pil of andere voorbehoedsmiddelen. Blijf foliumzuur slikken tot je 10 weken zwanger bent, nadien kan je ook overwegen om foliumzuur te blijven innemen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat veel vrouwen onvoldoende foliumzuur binnenkrijgen via hun voeding tijdens de zwangerschap. Zo kan je je voorraad op peil houden. Als het niet meteen lukt om zwanger te raken is het goed om foliumzuur te blijven slikken, dit is namelijk niet schadelijk.

Als je niet op tijd bent begonnen met foliumzuur slikken, hoef je niet direct ongerust te zijn. De kans op een baby met een open ruggetje of open schedel is erg klein, ook als je geen extra foliumzuur slikt. Maar begin wel zo snel mogelijk met het nemen van foliumzuur, want alle beetjes helpen.

Let op in bepaalde situaties, zoals neurale buisdefecten dichtbij in de familie, een bepaald medicijngebruik of diabetes kunnen een verhoogde kans geven op een kindje met een neurale buisdefect. Voor deze vrouwen is het belangrijk dat zij een verhoogde dosis foliumzuur slikken, wat niet zonder recept verkrijgbaar is. Voor een persoonlijk advies kan je bellen voor een afspraak.


Waarom foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap?

Foliumzuur verlaagd de kans op een aantal ernstige aandoeningen bij het ongeboren kindje, zoals open ruggetje en andere sluitingsdefecten. Deze aandoeningen worden ook wel neurale buisdefecten genoemd.
De neurale buis is bij een ongeboren kindje het begin van het ruggenmerg en van de hersenen. De neurale buis ontstaat al in de derde week na de bevruchting. Als er iets fout gaat bij de aanleg van de neurale buis, ontstaan er afwijkingen aan het ruggenmerg of de hersenen. Dit kan leiden tot een open ruggetje of een open schedel. De kans dat je een kindje krijgt met een neurale-buisdefect is erg klein. Maar door foliumzuur te slikken is deze nog kleiner, daarom is dit belangrijk.


Waar koop je foliumzuur?

Je kunt foliumzuur zonder recept kopen bij een drogist of apotheek. Het slikken van een tablet van 0,4 milligram per dag is voldoende, maar het is geen probleem om tabletten van 0,5 milligram foliumzuur te slikken. Ook kun je een multivitaminepreparaat slikken die bestemt zijn voor de zwangerschap; hier zit vaak ook voldoende foliumzuur in en krijg je net wat extra energie binnen.

Bron: strakszwangerworden.nl