Allergieën

Wat is allergie? Ons afweersysteem beschermt ons tegen bacteriën, virussen, giftige stoffen en vreemde stoffen. Bij sommige mensen reageert het immuunsysteem op normaal gesproken onschuldige stoffen zoals, eiwitten in voedingsmiddelen, pollen, huisstofmijt, dierlijke huidschilfers of zelfs medicijnen.

Het aantal kinderen met een allergie groeit. De schatting is dat 30-40% van alle kinderen voor de puberteit gedurende een periode last heeft gehad van een allergie. Er zijn vermoedelijk meer dan 20.000 stoffen die bij mensen allergieën kunnen veroorzaken.

Indien een of beide (aanstaande)ouders ooit last heeft gehad van de volgende allergische reacties wordt aangeraden om borstvoeding te geven. Borstvoeding vermindert de kans op allergieën. Wil je geen borstvoeding geven of mocht het om de een of andere reden niet lukken, dan wordt aangeraden om met een hypoallergeen voeding te beginnen. Dit soort voeding heeft bewezen om het natuurlijk immuunsysteem van je baby te helpen versterken en het risico op een allergie, ook op lange termijn, te verminderen.

Soorten allergieën

  • Voedselallergie: er zijn verschillende reacties op bepaalde voedingsmiddelen mogelijk. De reacties kunnen zijn; diarree, overgeven, buikpijn, winderigheid, oprispingen of een van de huid- of ademhalingsreacties hieronder beschreven.
  • Atopisch eczeem: dit is een jeukende, rode huiduitslag die al naar gelang de leeftijd op verschillende delen van het lichaam kan voorkomen. Bij zuigelingen en kinderen vaak op de schedel, wangen, voorhoofd, borst en armen.
  • Allergische netelroos: dit kan zich uiten als jeuk en bultjesvorming, bijvoorbeeld als gezwollen lippen of ogen met rode gezwollen vlekken zoals na het contact met bepaalde voedingsmiddelen.
  • Hooikoorts (allergische neusslijmvliesontsteking): reactie die seizoen gebonden kan zijn, op met namen pollen, huisdierhaar (huidschilfers) en/ of huisstofmijt. Dit kan zich uiten als een lopende neus en veelvuldig niezen zonder infectie. Waterige jeukende ogen die vaak ook gezwollen zijn. Bij kinderen uit zich dit in een jeukende neus. Je kunt dit herkennen doordat ze veel over de neus wrijven.
  • Allergische bronchitis of astma: vaak hoesten met ademhalingsmoeilijkheden, maar zonder infectie. Duidelijk waarneembare geluiden tijdens het in- en uitademen: ‘piepen’. Kortademigheid, in sommige gevallen al na minimale lichaamsinspanning.


10 anti-allergie tips

  1. Borstvoeding is de beste voeding voor je pasgeboren kindje. Het wordt aanbevolen om zuigelingen gedurende de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven om zo het risico op het ontwikkelen van allergieën te verminderen.
  2. Wanneer (gedeeltelijk) flesvoeding nodig is (in combinatie met borstvoeding of in plaats van borstvoeding) is het aan te raden om, vanaf het eerste flesje, preventief een partieel gehydrolyseerde hypoallergene zuigelingen voeding te geven.
  3. Na 6 maanden wordt aangeraden om geleidelijk te beginnen met het geven van bijvoeding.
  4. Vermijdt in het eerste jaar voeding met een hoog gehalte aan allergenen, zoals bijvoorbeeld koemelk, kippeneieren, vis en schaaldieren, noten en pinda’s.
  5. Houdt de leefruimte, zowel voor als na de geboorte, rookvrij. En rook natuurlijk zelf ook niet, ook niet tijdens de zwangerschap.
  6. Vermijdt vroeg contact met dierenhaar of huidschilfers: huisdieren, paardenhaar matrassen, donzen dekbedden en pluizig speelgoed.
  7. Probeer huisstofmijt te voorkomen door kamers droog en koel te houden, regelmatig je huis te luchten en het ontstaan van ‘stofnesten’ in bijvoorbeeld gordijnen, te vermijden.
  8. Vermijdt het contact met gras-, bloem-, hazelnoot-, bloesem- en berkenpollen.
  9. Sluit je ramen in de ochtend, omdat de meeste pollen dan in de lucht zitten
  10. Laat bij jonge kinderen geen oorgaatjes prikken, omdat er een risico op nikkelallergie bestaat.

Kijk voor meer informatie over allergieën op

  1. www.voedingscentrum.nl
  2. koemelk allergie  bij baby’s en jonge kinderen
  3. Allergie of voedselintollerantie bij mijn kindje
  4. www.stichtingvoedselallergie.nl