De bevalling stap voor stap

De bevalling

Normaal gesproken begint de bevalling tussen de 37e en 42e zwangerschapsweek. Een bevalling kan op verschillende manieren beginnen:

De slijmprop

Tijdens de zwangerschap zit er slijm in de baarmoedermond; de zogenaamde slijmprop. De slijmprop bestaat uit veel slijm, gemengd met wat bloed (helderrood of donkerbruin van kleur). Het kan een teken zijn van het begin van de bevalling, dit hoeft echter niet. De bevalling kan ook nog enkele dagen of weken op zich laten wachten. Als je nog geen weeën voelt en de vliezen zijn nog niet gebroken kun je rustig afwachten en doorgaan met de dagelijkse bezigheden. Je hoeft niet te bellen.

Het breken van de vliezen

Meestal breken de vliezen als je weeën hebt, maar soms gebeurt dit zonder enig teken vooraf. Vruchtwater heeft een zoetige geur en je kunt het niet ophouden zoals urine. Probeer iets van dit vocht op te vangen in een glas of in de po en bewaar eventueel natte maandverbanden.

Vruchtwater heeft over het algemeen een heldere, wittig of roze kleur en er kunnen witte vlokjes in zitten. Bij groen of gelig vruchtwater heeft het kindje in het vruchtwater gepoept. Dit kan een teken zijn dat het kindje het moeilijk heeft. Breken de vliezen overdag, breng ons dan op de hoogte. ’s Nachts bij helder vruchtwaterverlies zonder regelmatige weeën mag je afwachten tot de volgende ochtend. Wanneer het vruchtwater groen of gelig is, laat dit dan direct weten, ook ’s nachts. Wanneer het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald en de vliezen breken, ga dan liggen en bel direct. Dit is tijdens de zwangerschapscontroles duidelijk besproken als dit op jou van toepassing is.

Wanneer de vliezen gebroken zijn is de bescherming tussen het kindje en de buitenwereld verdwenen. Wanneer dit langer dan 24 uur duurt, is er kans op een infectie. Ga na het breken van de vliezen zonder weeën niet meer in bad (douchen mag wel), heb geen gemeenschap meer, gebruik geen tampons en was jezelf niet meer met zeep. Bij de meeste vrouwen komt de bevalling binnen 24 uur op gang. Als dit bij jouw niet gebeurt, zal je na 24 uur gebroken vliezen voor extra controles naar het ziekenhuis gaan.

De weeën

Een wee is een pijnlijke, steeds terugkerende samentrekking van de baarmoeder. Je buik wordt hierbij hard en je kunt de pijn voelen in je buik, in je rug en soms ook in je bovenbenen. In het begin kunnen deze samentrekkingen onregelmatig zijn en aanvoelen als menstruatiepijn. Het beste kun je dan wat afleiding zoeken, zoals lichte huishoudelijke klusjes, televisie kijken of nog wat proberen te slapen. Deze eerste ‘krampen’ gaan geleidelijk over in ontsluitingsweeën. Deze zullen regelmatig, om de paar minuten komen en zeker een minuut aanhouden. Bij echt goede weeën is het niet meer mogelijk om tijdens een wee te praten of te lachen en moet je stoppen met datgene waarmee je bezig was. Tussen de weeën door is de buik soepel en voel je geen pijn. Een rustige plek en warmte in de vorm van een kruik, een warme douche of bad kunnen helpen om deze weeën goed op te vangen.

Wanneer moet je bellen:


Bij je eerste kindje; als je 2 uur lang weeën hebt om de 3 a 4 min, die 60-90 seconden aanhouden, die je flink moet wegzuchten.

Bij je tweede of volgende kindje; als je 1 uur lang weeën hebt om de 4 a 5 min, die 45-60 seconden aanhouden, die je flink moet wegzuchten. Ook bellen wanneer het voor je gevoel eerder erg snel gaat!

Bloedverlies

Een klein beetje helder rood bloedverlies eventueel vermengt met wat slijm is normaal tijdens de bevalling. Bel direct wanneer je onverwacht veel helderrood bloedverlies hebt. Bewaar bloederig ondergoed of maandverband, dit is belangrijk voor een goede beoordeling van de hoeveelheid bloedverlies.

Belangrijk, nog geen 37 weken?

Al deze richtlijnen gelden wanneer je 37 weken of langer zwanger bent. Treedt een van deze verschijnselen eerder op, waarschuw dan direct! Je kunt altijd bellen wanneer je ongerust bent. Het blijven tenslotte richtlijnen.

Hoe gaat het verder?

Wanneer je bevalling begonnen is komt de dienstdoende verloskundige bij je thuis om je te onderzoeken. Ze spreekt dan met jullie af wanneer jullie weer contact hebben. Ook geeft de verloskundige aan wanneer de kraamverzorgende gebeld moet worden. Als je poliklinisch wilt bevallen, spreekt ze met jullie af wanneer je naar het ziekenhuis kunt gaan. Zij zal dan het ziekenhuis inlichten. In principe begeleidt de verloskundige de bevalling tot na de geboorte van de baby. Wanneer er een complicatie optreedt verwijst zij je door naar een gynaecoloog of kinderarts in het ziekenhuis. Deze neemt dan de zorg van de verloskundige over.