Fabeltjes borst- en kunstvoeding

Kunstvoeding is tegenwoordig net zo goed als borstvoeding

Kunstvoeding is een alternatief voor borstvoeding, maar borstvoeding is beter. De kunstvoedingindustrie probeert borstvoeding goed na te bootsen, maar hetzelfde wordt het nooit. In borstvoeding zitten afweerstoffen die niet in kunstvoeding zitten. Vooral het colostrum, de melk die je in de eerste paar dagen na de geboorte produceert, bevat grote hoeveelheden stoffen die jullie baby beschermd tegen ziekten. Deze eerste voeding wordt ook wel de eerste vaccinatie genoemd, vanwege de grote hoeveelheden antistoffen. De samenstelling van borstvoeding is op natuurlijke wijze precies wat je kindje nodig heeft. De samenstelling is per moeder en per voeding verschillend om op de behoefte van je kindje op dat moment in te gaan, terwijl kunstvoeding iedere dag voor iedere baby het eerste halfjaar hetzelfde is.

Mijn moeder had te kort borstvoeding of waterige voeding. Kan ik dit nu ook krijgen?

De afgelopen jaren hebben we veel bijgeleerd over borstvoeding. Het is onderzocht dat de hoeveelheid energie per deciliter borstvoeding over de hele wereld gelijk is. Een tekort aan voedingstoffen in borstvoeding komt niet voor, tenzij de moeder ernstig ondervoed is. De kleur van de voeding zegt dus niets over de hoeveelheid voedingstoffen. Het is bekend dat de eerste voeding vaak gelig van kleur is en na 1 tot 2 weken witter wordt. Dit is een normaal proces omdat de colostrum (de eerste voeding) dan overgaat in de normale moedermelk.
Naast meer kennis over de samenstelling van borstvoeding is ook meer bekend over het proces van borstvoeding geven. We weten nu dat veranderingen vroeger vaak verkeerd werden geïnterpreteerd. Borstvoeding werkt met een vraag en aanbod systeem. Door hiernaar te luisteren zul je voldoende voeding hebben. Voor meer informatie klik op vraag en aanbod.

Van borstvoeding geven, krijg je hangborsten

Na de zwangerschap en bevalling worden borsten vaak wat slapper. Dat heeft te maken met het doormaken van een zwangerschap. Onder invloed van hormonen groeit het klierweefsel in de borst tijdens de zwangerschap groeit, waardoor de borsten groter en voller worden. Na de zwangerschap en bevalling worden borsten vaak wat slapper. Het maakt geen verschil of je wel of geen borstvoeding gaat geven. Wel is het zo dat natuurlijk herstel het beste is en dat de veranderingen geleidelijker gaan als er borstvoeding wordt gegeven.

Borstvoeding is niet te combineren met werk

Borstvoeding blijven geven als je weer gaat werken, is soms lastig maar zeker niet onmogelijk. In de Arbeidstijdenwet is vastgelegd dat een werkgever een geschikte ruimte beschikbaar moet stellen aan een moeder die haar kind wil voeden of moedermelk wil afkolven. Tot je kindje negen maanden is, mag je als moeder daar tot een kwart van je werktijd aan besteden. (dat is 2 uur op een 8 urige werkdag) Als het kolven erg moeizaam gaat, is het ook een mogelijkheid om een aantal voedingen overdag te vervangen door kunstvoeding en daarnaast borstvoeding te blijven geven. Het aantal voedingen dat jezelf kan blijven geven, is doorgaans veel groter dan het aantal voedingen dat in werktijd valt. Op die manier blijft het kind toch voor een groot deel profiteren van borstvoeding. Veel vrouwen ervaren dat de borstvoeding terugloopt zodra ze weer gaan werken. Stress bij jou als moeder, bij het scheiden van jou en je kind, of bij ziekte of bij het wegvallen van de nachtvoedingen kan ertoe leiden dat de melkproductie terugloopt. Meer rust nemen, voldoende drinken en de baby vaak aanleggen wanneer je niet aan het werk bent, helpen de melkproductie op gang te houden.

Als moeder die borstvoeding geeft ben je zo gebonden

Je kan het op verschillende manieren bekijken. Je bent dus niet zozeer gebonden aan huis, je bent gebonden aan je kindje. Het voordeel van borstvoeding geven is dat je het altijd bij de hand hebt als moeder. Het is al op de juiste temperatuur. Je hoeft niet je geen zorgen te maken over het hygiënisch klaarmaken van een flesje. Je kunt borstvoeding overal geven. Op deze manier kan het zelfs heel prettig zijn, je hoeft geen kunstvoeding en flesjes mee te nemen als je er op uit gaat. Als je toch besluit er zonder je kindje op uit te gaan, kun je je moedermelk afkolven en het door iemand anders laten geven.