Ziekenhuisbevalling

Als de zwangerschap goed verloopt, heb je de keuze voor een bevalling thuis of in het ziekenhuis. Als je besluit om thuis te bevallen worden de verloskundige kosten volledig gedekt door de basisverzekering. Als je liever in het ziekenhuis wilt bevallen, spreekt men van een poliklinische bevalling zonder medische noodzaak. De kosten worden dan slechts gedeeltelijk gedekt door de basisverzekering. Je betaalt namelijk een eigen bijdrage voor het gebruik van verloskamer. 

Als je in het ziekenhuis wilt bevallen spreekt men van een poliklinische bevalling zonder medische noodzaak. De kosten worden dan gedeeltelijk gedekt door de basisverzekering. Je betaalt dan een eigen bijdrage voor het gebruik van verloskamer.

Ziekenhuizen en geboortecentra hanteren verschillende tarieven voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie. Daarom is ervoor gekozen om een vast bedrag van 236 euro (2023) door de zorgverzekeraars te laten vergoeden (bij gecontracteerde aanbieders).

In de praktijk de eigen bijdrage voor een ziekenhuisbevalling (zonder medische noodzaak) rond de 350 tot 400 euro.

Is er wel sprake van een medische noodzaak, bijvoorbeeld vanwege complicaties (keizersnede, ligging baby, meerling, etc)? Dan spreekt men van een poliklinische bevalling met medische noodzaak. De kosten die komen kijken bij de bevalling in het ziekenhuis worden dan wel volledig gedekt door de basisverzekering. Je betaalt dus geen eigen bijdrage.

Een poliklinische bevalling is eigenlijk een verplaatste thuisbevalling waarbij je het ziekenhuis bevalt met je eigen verloskundige. Wij worden dan geholpen door een verpleegkundige uit het ziekenhuis. Ena alleen bij bijzonderheden zullen we een collega uit het ziekenhuis vragen te helpen. Bijvoorbeeld als je kiest voor pijnstilling.

Wij komen eerst thuis bij jullie kijken, om te zien hoe het met jullie gaat. Aan de hand daarvan zullen we met elkaar bespreken wat een juist moment is om naar het ziekenhuis te gaan.

Van te voren een kijkje nemen op de verloskamers in het NWZ? Kijk hier.

Voor een poliklinische bevalling moet je het zelfde in huis hebben als voor een thuisbevalling, dus ook het kraampakket, klossen en steek. Soms kies je voor een ziekenhuisbevalling en wil je tijdens de weeën opeens toch thuis blijven. Je mag ten alle tijden nog van gedachten veranderen.

Keizersnede in het NWZ

Kijk hier voor een fotoverhaal over een keizersnede ofwel sectio.