Belinstructies bevalling

Wanneer moet je bellen voor je bevalling?

Voor spoedgevallen en bevallingen bel je eerst het telefoonnummer van de praktijk: 0226-345730 en kies je in het keuzemenu optie 1. Je wordt dan doorgeschakeld naar de dienstdoende verloskundige.

Vooropgesteld staat dat je ons altijd mag bellen als ongerust bent of ergens over twijfelt. Hieronder vind je een over wanneer je ons moet bellen. Klik op deze link voor de belinstructies.     

 

Bel ons direct:

   • Als je het idee hebt dat je gaat bevallen voordat je 37 weken zwanger bent, bel dan altijd direct. Dit kan het geval zijn als je regelmatig buikpijn/weeën hebt, vocht verliest of bloedverlies hebt.

   • Als de vliezen breken en het vruchtwater is groen of bruin, bel dan direct! Bij groen of bruin vruchtwater heeft het kindje in het vruchtwater gepoept, dan willen we graag extra controles bij de baby doen.

   • Als de vliezen breken en het hoofdje van je kindje is nog niet goed ingedaald, bel ons dan direct.

   • Bel altijd direct bij onverwacht veel helderrood bloedverlies.

  Weeën

  Een wee is een pijnlijke, steeds terugkerende samentrekking van de baarmoeder. Je buik wordt hierbij hard en je kunt de pijn voelen in je buik, in je rug en soms ook in je bovenbenen. Wanneer moet je bellen?

    • Eerste kindje: Als je 2 uur lang weeën hebt om de 3-4 minuten, die 60-90 seconden aanhouden en die je flink moet wegzuchten.

    • Tweede of volgende kindje: Als je 1 uur lang weeën hebt om de 4-5 minuten, die 45-60 seconden aanhouden en die je flink moet wegzuchten. Ook bellen als je het gevoel hebt dat het eerder erg snel gaat!

   Het blijft een richtlijn, indien je ons eerder nodig hebt, ongerust bent of wilt overleggen mag je ons altijd bellen.

   Het breken van de vliezen

   Bel ons binnen 24 uur als je helder vruchtwaterverlies hebt zonder weeën, ook als je twijfelt of de vliezen wel echt gebroken zijn.

     • Breken de vliezen ‘s nachts en is het hoofdje goed ingedaald, dan mag je de volgende ochtend bellen.

     • Breken de vliezen overdag, bel dan meteen om ons op de hoogte te brengen.

    Normaal vruchtwater is helder/kleurloos, wittig of roze en er kunnen witte vlokjes in zitten. Dit noemen we ook wel helder vruchtwater. Vruchtwater heeft een zoetige geur en je kunt het niet ophouden zoals urine. Probeer altijd wat vocht op te vangen in een glas of emmer en bewaar eventueel natte maandverbanden, zodat wij het ook kunnen beoordelen.

    In 10% van de gevallen breken de vliezen voor of bij het begin van de bevalling. Meestal komen daarna de weeën op gang. Meestal breken de vliezen als je al weeën hebt. Wanneer de vliezen gebroken zijn is de bescherming tussen het kindje en de buitenwereld verdwenen. Wanneer dit langer dan 24 uur duurt, is er kans op een infectie. Bij de meeste vrouwen komt de bevalling binnen 24 uur op gang. Als dit bij jou niet gebeurt, zal je na 24 uur gebroken vliezen voor extra controles naar het ziekenhuis gaan.

    Ga na het breken van de vliezen zonder weeën niet meer in bad (douchen mag wel), heb geen gemeenschap meer, gebruik geen tampons en was jezelf niet meer met zeep.

    Bloed- en slijmverlies

    Tijdens de zwangerschap zit er slijm in de baarmoedermond; de zogenaamde slijmprop. De slijmprop bestaat uit veel slijm, gemengd met wat bloed (helderrood of donkerbruin van kleur). Het kan een teken zijn van het begin van de bevalling, dit hoeft echter niet. De bevalling kan ook nog enkele dagen of weken op zich laten wachten. Als je nog geen weeën voelt en de vliezen zijn nog niet gebroken kun je rustig afwachten en doorgaan met de dagelijkse bezigheden. Je hoeft niet te bellen, maar als je twijfelt mag je altijd bellen.

    Bel altijd direct bij onverwacht veel helderrood bloedverlies. Bloedverlies bij weeën is normaal, maar als je meerdere maandverbanden per uur moet verschonen, is het teveel. Wanneer je het niet vertrouwt, denkt dat je te veel bloed verliest of bloedverlies hebt zonder weeën, bel dan altijd direct!

    Hoe kunnen jullie ons bereiken?

    Voor spoedgevallen en bevallingen bel je eerst het telefoonnummer van de praktijk: 0226-345730 en kies je in het keuzemenu optie 1. Je wordt dan doorgeschakeld naar de dienstdoende verloskundige.

    Als je via deze weg niemand kunt bereiken, kun je bellen naar de centrale verloskundigendienst in Amsterdam. Tel. 020-5923881. Jullie worden dan te woord gestaan door een deskundige, die de dienstdoende verloskundige oproept. Jullie worden zo snel mogelijk teruggebeld. Indien er binnen 10 minuten geen reactie komt, bel dan opnieuw naar de oproepcentrale.