Badbevalling

Bevallen in water ook wel een badbevalling genoemd heeft voor zowel moeder als voor kind een heleboel voordelen. Warm water zorgt ervoor dat de weeën effectiever worden, maar verzacht tegelijkertijd ook de pijn en helpt om makkelijker te kunnen ontspannen tussendoor. Daarnaast zorgt het voor versoepeling van het perineum (het stukje huid tussen de vagina en de anus) en verkleint daarmee de kans dat er hechtingen nodig zijn na de geboorte. Ook voor de baby is geboren worden in water een prettige ervaring. Het water maakt de overgang van warm in de moeder naar koud en droog geleidelijker. Onze ervaring leert dat kindjes vaak veel rustiger zijn en minder hoeven te huilen na de geboorte. Een badbevalling begeleiden we zoveel mogelijk “hands-off”. Dat betekent dat we de baby alleen aanraken als hij niet zonder hulp geboren kan worden. In bad gaat dit over het algemeen prima.

Praktische zaken rondom een badbevalling

Wie ervoor kiest om in water te bevallen, moet op voorhand een aantal dingen regelen. Om voldoende ruimte te kunnen maken om de baby geboren te laten worden is een gewoon bad niet geschikt om in te bevallen. Er zijn verschillende bevalbaden te koop en te huur (zie hiervoor de links onderaan deze pagina). Bij de baden worden verschillende pakketten aangeboden. Belangrijk is in elk geval dat er altijd een paar lange handschoenen bij geleverd moeten worden. Verder verschilt de inhoud van deze pakketten per leverancier. Je kan het zo “gek” maken als je zelf wilt, dus kijk welk pakket bij jullie past.

Alle verloskundigen binnen deze praktijk hebben ervaring in het begeleiden van badbevallingen en we zijn er ook allemaal grote voorstanders van. Geef het tijdig aan op het spreekuur als je in water wilt bevallen. Wij kunnen dan met jullie meedenken of overal aan gedacht is en jullie extra informatie geven over hoe het praktisch in zijn werk gaat.

Ervaring van moeder Lynn bij haar badbevalling

Links:

www.oerbron.nl
www.aqua-baby.nl
www.cruc.nl

www.bevallingsbaden.nl