Spiraal plaatsen

Bij verloskundigenpraktijk De Zon plaatst en verwijdert verloskundige Laura van der Beek spiraaltjes op aanvraag. Ben je geïnteresseerd en/of heb je vragen? Stuur ons gerust een e-mail. Wij sturen dan nadere informatie en indien gewenst plannen wij graag een afspraak!

Voor de spiraalplaatsing neem je zelf het spiraaltje mee en weet je dat je niet zwanger bent en geen SOA hebt (dit kan worden uitgesloten met een SOA-test). Het plaatsen van een spiraaltje kan bij iemand met een SOA namelijk voor ernstige ontsteking en zelfs voor onvruchtbaarheid zorgen. Is dit niet het geval? Neem dan eerst contact met ons op.

Hoe verloopt een spiraal plaatsing?

De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens wordt een speculum (eendenbek) in de vagina gebracht om de baarmoedermond goed in beeld te krijgen. Daarna starten we met de plaatsing, dit duurt zo’n 5 minuten. Eerst wordt de lengte van de baarmoeder opgemeten met een dun staafje. Vervolgens plaatsen we de spiraal via de inbrenghuls in de baarmoeder. Tot slot worden de draadjes op de juiste lengte afgeknipt.

Pijnstilling

De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van te voren twee paracetamol 500mg tabletten of één ibuprofen in te nemen. Een spiraal kan vanaf 10 tot 12 weken na de bevalling worden geplaatst. Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in de onderbuik kan krijgen. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je de eerste drie maanden wat onregelmatig bloedverlies, meer buikkrampen en/of extra bloedverlies hebben.

Nacontrole

Na de plaatsing wordt er kosteloos een afspraak gemaakt voor een nacontrole, welke na zes weken of na minimaal één menstruatie plaatsvindt. Ook tussendoor zijn wij bereikbaar als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt. Voor uitgebreide informatie over de werking verwijzen we naar de bijsluiter of websites (T-Safe, Mirena).

Spiraal verwijderen

Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.

Kosten plaatsen spiraal

We declareren rechtstreeks de kosten voor het plaatsen van het spiraal. De vergoeding van het spiraaltje zelf hangt af van jouw zorgverzekering, check dit van te voren even. Laat je je spiraaltje plaatsen door een gynaecoloog, dan kunnen de kosten erg hoog oplopen. Als wij een spiraal plaatsen stellen wij de huisarts per zorgmail op de hoogte.

Plaatsing spiraal €73,35
Anticonceptie consult
* (Check bij je zorgverzekeriaar of dit wordt vergoed)
€35

Wij zijn genoodzaakt € 25 in rekening te brengen voor afspraken die korter dan 48 uur van te voren afgezegd worden of afspraken die niet worden nagekomen.

Hormoonspiraal

Een hormoonspiraaltje is een kunststof ankertje van 30-32 mm lang wat in de baarmoeder wordt geplaatst. Je hebt de Mirena spiraal en de Kyleena (geschikt als je nog nooit bent bevallen). Beiden bevatten het hormoon progestageen wat zwangerschap voorkomt en te gebruiken is in combinatie met borstvoeding.

 • Het Mirena spiraal kan tot 8 jaar in de baarmoeder blijven zitten; Het Kyleena spiraal tot 5 jaar.
 • Het hormoonspiraaltje kan op elk gewenst moment bij ons worden verwijderd, waarna je weer gelijk zwanger kunt worden;
 • De betrouwbaarheid van het hormoonspiraaltje is meer dan 99%;
 • Je kan tussentijds bloedverlies hebben (‘spotting’), maar meestal vermindert of stopt het bloeden zelfs;
 • Kosten: +/- €150 (verschillend per apotheek en eventuele extra apotheekkosten).

Koperspiraal

De koperspiraal is een spiraal zonder hormonen, maar bevat koper wat de zaadcellen inactief maakt en bevruchting voorkomt zodat je niet zwanger wordt. De natuurlijke menstruatiecyclus blijft behouden.  Je hebt de T-SafeMulti-Safe (Short) en Ballerine. Kijk ook op deze link: spiraal zonder hormonen (koperspiraal).

 • De koperspiraal kan 5 tot 10 jaar (T-Safe) in de baarmoeder blijven zitten;
 • Het koperspiraaltje kan op elk gewenst moment bij ons worden verwijderd, waarna je weer gelijk zwanger kunt worden;
 • De betrouwbaarheid van het koperspiraaltje is meer dan 99%;
 • Het koperspiraaltje werkt ook als ‘morning after spiraal’. Deze moet dan binnen 5 dagen na onveilig vrijen geplaatst worden;
 • Je menstruatie kan wat langer duren, met mogelijk heviger bloedverlies;
 • Kosten:
  • T-Safe: ca. €75
  • Ballerine: ca. €119

Meer kun je lezen op www.spiraalplaatsen.nl en www.anticonceptie.nl

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen?

Stuur ons gerust een e-mail (info@dezonverloskunde.nl) Wij sturen dan nadere informatie en indien gewenst plannen wij graag een afspraak