Natuurlijke anticonceptie

Bij natuurlijke anticonceptiemethoden is het belangrijk dat je weet wanneer je vruchtbaar bent. De periode rond de eisprong vrij je dan een aantal dagen niet, dit wordt ook wel periodieke onthouding genoemd. Hierbij worden geen anticonceptiemiddelen gebruikt. Om te bepalen wanneer je vruchtbaar bent, kan je naar lichaamstemperatuur en cervixslijm kijken. Het beste is om deze methodes te combineren. Daarnaast kan je nog gebruik maken van een ovulatietest. Echter worden veel vrouwen met deze anticonceptiemethoden alsnog zwanger. Het is de minst veilige anticonceptiemethode.

Lichaamstemperatuur:

Na de eisprong tot de eerstvolgende menstruatie stijgt de lichaamstemperatuur 0,2 tot 0,3 graden. Als je je temperatuur minimaal 3 maanden elke dag bijhoudt, weet je goed hoe je eigen cyclus en ritme eruitziet. Het is voor deze methode belangrijk dat je je temperatuur op een vast tijdstip meet, het liefst direct na het opstaan. Als je weet wanneer je eisprong plaatsvindt, kun je het beste tot zeven dagen van tevoren en tot twee dagen daarna niet onbeschermd vrijen.

Cervixslijm (slijm uit de baarmoedermond):

In de vruchtbare periode is het slijmvlies wat meer rekbaar en helder. Vlak voor de eisprong verandert de samenstelling van het slijm onder invloed van hormonen. Direct na de eisprong stopt de productie van dit rekbare, helder slijmvlies. Je kan een kleine tampon inbrengen tot op de baarmoedermond en daarna weer verwijderen of met je vingers of toiletpapier het slijm afvegen om het slijm te beoordelen.