Borstvoeding en anticonceptie

Lactatie Amenorroe Methode (LAM)

De LAM is gebaseerd op de (tijdelijke) fysiologische remming van de vruchtbaarheid van vrouwen die uitsluitend voeden met de borst (zonder kolven en zonder bijvoeden en speengebruik). Tijdens de eerste zes maanden na de geboorte, gedurende de periode van voeden op verzoek en zo lang een vrouw nog geen menstruatie heeft gehad, kun je met de lAM de kans op een zwangerschap verkleinen naar 2%. Denk hiernaast altijd aan aanvullende anticonceptie als je niet gelijk weer zwanger wilt worden. De meeste vrouwen kolven wel eens af, gebruiken een speen voor de baby of voeden bij, hierdoor neemt de betrouwbaarheid van de LAM af.

Borstvoeding en hormonale anticonceptie

Bij het geven van borstvoeding gaat de voorkeur uit naar anticonceptie zonder hormonen of met alleen progestageen. Voorbeelden hiervan zijn het condoom, het spiraaltje (koper of hormoon), de prikpil, de minipil (deze wordt ook wel de borstvoedingspil genoemd), pessarium, implantatiestaafje (implanon) en de definitieve methodes (sterilisatie).

Anticonceptie met twee soorten hormonen kunnen ervoor zorgen dat de borstvoeding iets terugloopt en worden daarom dus afgeraden, denk aan de combinatiepil, anticonceptiepleister en de anticonceptiering.