Nageboortetijdperk

Zo heet de fase na de geboorte van de baby.

Het doorknippen van de navelstreng

Na de geboorte van de baby kan de navelstreng worden doorgeknipt. Dit noemen we afnavelen. In vrijwel alle gevallen kan de navelstreng worden doorgeknipt door de vader/partner. Alleen in noodgevallen zal de verloskundige of arts de navelstreng doorknippen. Meestal laten we de navelstreng helemaal uitkloppen voordat deze wordt doorgeknipt. Zo komt het laatste bloed vanuit de placenta bij de baby terecht.

Voordat de navelstreng wordt doorgeknipt, klemt de verloskundige de navelstreng af. Het afnavelen van de baby kan op verschillende manieren:

  • De navelklem is een blauwe of witte plastic klem van zo’n 5,5 centimeter breed. Deze klem zit standaard in het kraampakket.
  • Een cordring is een alternatief voor de navelklem. Het is een elastieken ring van natuurrubber. De verloskundige schuift de ring om de navelstreng heen en knipt vervolgens het lange handvat af. Er blijft alleen een klein rubberen ringetje om de navelstreng heen zitten welke minder in de weg zit dan de navelklem. Een cordring zit niet standaard in het kraampakket. Je kan de cordring bij ons kopen voor €2,50.

Vroeger werd vaak een steriele navelveter gebruikt. Tegenwoordig worden deze amper gebruikt, maar sommige moeders maken ze zelf door een koordje te haken.

Sommige ouders kiezen voor een lotusbevalling. In dat geval wordt de navelstreng helemaal niet doorgeknipt en blijft deze verbonden aan de placenta. Je kindje blijft in dit geval dus verbonden aan de placenta totdat de navelstreng loslaat.

Geboorte van de placenta

Vervolgens moet de placenta (nageboorte of moederkoek) geboren worden. De placenta heeft geen functie meer en laat los van de baarmoederwand. De placenta heeft gedurende de zwangerschap gediend als de verbinding tussen jou en je kindje via welke je kindje alle voedingsstoffen heeft binnen gekregen. Bij de meeste bevallingen wordt de placenta binnen 30 minuten geboren. Daarna kijkt de verloskundige de placenta en vliezen na op compleetheid en wordt deze vaak aan de ouders laten zien. We vragen altijd aan jullie of je de placenta wilt bewaren of dat we deze kunnen weggooien.