Opvliegers

Wat zijn opvliegers?

70% van de vrouwen krijgt te maken met opvliegers tijdens hun overgangsperiode. Een opvliegers is het plotseling ontstaan van een warmte opwelling. Oftewel warmte golven door het lichaam. Je krijgt het plotseling heel warm, het lichaam gaat daar transpireren en daarna kunnen er koude rillingen ontstaan. De warmte wordt vaak ter hoogte van de hoofdhuid, de hals en borststreek gevoeld. Het voorhoofd raakt bezweet en de kleding die gedragen wordt kan nat worden. Een opvlieger kan van enkele seconden tot enkele minuten duren. Sommige vrouwen ervaren een paar keer per dag opvliegers en anderen hebben meerdere malen per uur een opvlieger.

Nachtrust

Helaas kunnen opvliegers ook ‘s nachts ontstaan. Dit noemen we nachtzweten. Vrouwen kunnen meerdere malen in de nacht wakker worden van deze hitte aanvallen. Het kan de nachtrust zodanig verstoren dat er vermoeidheid en verminderde alertheid ontstaan. Het kan uiteindelijk ook leiden tot concentratiestoornissen, prikkelbaarheid en kan zo ook stress veroorzaken.

Typische overgangsklacht

Opvliegers en nachtzweten worden ook wel vasomotore klachten genoemd. Deze klachten vallen onder de typische overgangsklachten die te herleiden zijn aan de hormoonschommelingen.

Vrouwen kunnen al opvliegers ervaren in de peri-menopauze dat is de periode rondom de overgang. Dit betekend dat je nog gewoon kunt menstrueren terwijl je ook opvliegers hebt.

Oorzaak van opvliegers en nachtzweten?

Tijdens de overgang dalen de oestrogenen en verhogen de FSH spiegels (Follikel Stimulerend Hormoon) in het lichaam treden waardoor er veranderingen optreden in het centrum van onze temperatuurregulatie. De thermoneutrale zone is versmald. Kleine temperatuurveranderingen kunnen dan al zorgen voor aanpassingen in de warmte regulatie in de huid terwijl de temperatuur in de kern normaal blijft. Hierdoor zal het lichaam sneller reageren op warmte en koude prikkels en ontstaan opvliegers.

Wat kun je zelf doen?

Stress kan opvliegers ook uitlokken maar ook voedingsmiddelen. Onderzoek welke voedingsmiddelen bij jou opvliegers ‘triggeren’ Probeer onderstaande zoveel mogelijk te vermijden.

  • Alcohol
  • Koffie
  • Gember
  • Suikerrijk eten

Afhankelijk van de aard van jouw klachten kun je ondersteuning zoeken in supplementen of hormoontherapie. Ga met een professional in gesprek om uit te zoeken wat jij kunt doen. Dit kan ook via het hormoonspreekuur of overgangsspreekuur bij De Zon. Wil je een afspraak maken? klik hier.