Alles geregeld tijdens je zwangerschap?

Tijdens de eerste afspraak zullen er een aantal zaken besproken worden die al vroeg in de zwangerschap geregeld moeten worden. Hier voor jezelf alles op een rijtje. Heb je alles geregeld tijdens je zwangerschap?

img

Bloed prikken

Dit kan bij een prikpunt in jullie woonplaats. Neem hiervoor je ponsplaatje en het formulier wat je van ons gekregen hebt mee, een afspraak maken is niet nodig. Je wordt hierbij getest op een aantal infectieziekten zoals hepatitis, syfilis, rode hond en HIV. Verder wordt het ijzergehalte (Hemoglobine), de bloedsuikerwaarde en de bloedgroep met rhesusfactor bepaald. Bij een normale bloeduitslag krijg je geen bericht en krijg je de uitslag bij de eerstvolgende controle.


Termijnecho

De informatie en afspraak krijg je uiterlijk bij de eerste afspraak.


Kraamzorg

Nadat je de eerste echo hebt gehad is het raadzaam om je in te schrijven bij een kraambureau. Zodra je daar ingeschreven staat heb je recht op hulp van een kraamverzorgster tijdens en na de bevalling. Wij adviseren je aan te melden voor 16 weken zwangerschap. Neem hiervoor contact op met je verzekeringsmaatschappij.


Kraampakket

De meeste verzekeringen verzorgen een kraampakket. Indien je hier niet voor in aanmerking komt kan je bij drogist, apotheek, of thuiszorgwinkel zelf een kraampakket aanschaffen.

Erkening en ouderlijk gezag

Als je niet bent getrouwd, is de biologische vader niet automatisch de officiële vader van je kind. Hij moet het kind daarom erkennen. Dit kan bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar je woont. De ambtenaar van de burgerlijke stand zal bij de aangifte van jullie kind om een bewijs van erkenning vragen. Het is raadzaam dit voor de geboorte samen met je partner te regelen.

Naast erkennen is het vaak ook wenselijk dat de vader het ouderlijk gezag over het kind krijgt. Met het ouderlijk gezag kan de vader beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van het kind. Hij mag ook ‘rechtshandelingen’ verrichten in naam van zoon of dochter. Bijvoorbeeld het zetten van een handtekening of het voeren van een gerechtelijke procedure.

Meer over erkenning, ouderlijk gezag en de geboorte aangifte? Lees hier!