Hoe ontstaat bloedverlies?

Gaat het nu mis? Gelukkig is er in veel gevallen geen sprake van een miskraam.
Er zijn vele soorten en frequenties van bloedverlies tijdens de zwangerschap. Soms is het totaal onschuldig en is er niets aan de hand, maar het kan ook het eerste teken van een miskraam zijn. Bel bij bloedverlies altijd naar je verloskundige.

De baarmoeder en de baarmoedermond zijn in de zwangerschap extra doorbloed door de zwangerschapshormonen. Hierdoor worden de wanden van de bloedvaten dunner, waardoor ze gemakkelijker stuk gaan en gaan bloeden bijvoorbeeld bij een verhoogde druk zonder dat je hier pijn bij voelt.

Hierbij kun je denken aan hard niezen, zwaar tillen, hoesten, hard en lang werken, weinig rust nemen en bij het persen bij harde ontlasting. Je kunt ook bloedverlies hebben na het vrijen. Het kan ook voorkomen dat vrouwen gedurende de hele zwangerschapsperiode onverklaarbaar bloedverlies hebben.
Natuurlijk wordt alles dan onderzocht: de baarmoedermond, de placenta en de groei van de baby.

Soms is het een klein beetje bloed, soms lijkt het best veel. Ook kan het even duren voordat de bloeding stopt. Ga rustig in bed liggen. De volgende ochtend kan er dan nog wat oud, bruin bloed naar buiten komen (meestal nog 3 a 4 dagen lang, het wondje moet genezen). Bedenk dat een druppel bloed het water in de toiletpot alles al snel helemaal rood kleurt.

Heel soms nestelt een bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder, maar in de eileider. Hierbij treedt ook vaginaal bloedverlies op, maar dit gaat gepaard met veel acute en hevige pijn. Als je bloedverlies hebt, wat  wij niet vertrouwen, willen wij graag een echo ter controle, en vooral hopelijk ter geruststelling, laten maken in het ziekenhuis. Dit zullen wij dan voor jullie regelen.