Hoe en waar bevallen?

Thuis of ziekenhuis? Vertrouw op jezelf en maak je eigen keuzes. 

Wanneer je zwangerschap zonder problemen is verlopen, mag je vanaf 37 tot 42 weken thuis bevallen. Wij zullen dan in principe de bevalling begeleiden. We zullen dan bekijken of de ontsluiting en geboorte normaal verlopen en controleren de eerste uren na de geboorte of jij en jullie kindje in goede conditie verkeren. Tijdens en na de bevalling worden we geassisteerd door een kraamverzorgster. Alles kan plaats vinden in de vertrouwde omgeving van jouw eigen huis. Wij nemen hechtmateriaal, zuurstof en medicamenten mee. Mochten zich tijdens de bevalling problemen voordoen, dan zullen we je naar het ziekenhuis sturen. Vaak is de reden hiervoor dat de bevalling te lang duurt, een enkele keer om een spoedeisende reden. Wij streven er zoveel mogelijk naar om met jullie mee te gaan naar het ziekenhuis als je wordt ingestuurd en bij de geboorte van jullie kindje te zijn.

Het belangrijkste is dat je voor de bevalling de plek kiest die goed voelt en waar je op je gemak bent. Als je twijfelt of onzeker bent over een bevalling thuis, bespreek dit dan tijdens de zwangerschap op het spreekuur. We kunnen dan samen bekijken wat voor jou het prettigst zal zijn, thuis of ziekenhuis.

Als je kiest voor een bevalling in het ziekenhuis werken wij samen met het MCA. Kijk hier voor een virtuele rondtour over de verloskamers. 

Verschillende manieren van bevallen

Er zijn allerlei manieren van bevallen. Indien je geen medische indicatie hebt, of om andere medische redenen aan het bed gebonden bent mag je op allerlei verschillende manieren bevallen.

  • Liggend op de rug.
  • Liggend op een zij.
  • Half zittend.
  • Hurkend.
  • Staand.
  • Zittend op de baarkruk.
  • Voorover leunend op handen en knieën.
  • In het water.

Voor welke manier of methode je kiest maakt niet uit. Als je weet wat je zou willen geef dit dan tijdens het spreekuur aan, zodat wij dit kunnen noteren en kunnen inspringen op jullie persoonlijke wensen.