Anticonceptie en spiraal plaatsen

Anticonceptie (voorbehoedsmiddelen)

o.a. spiraal plaatsen

Net bevallen welke anticonceptie past bij jouw?

Indien gewenst in de zwangerschap en in de kraamtijd geven wij je informatie over verschillende anticonceptiemethoden. Tijdens de nacontrole en zes weken na de bevalling komt het onderwerp van anticonceptie weer ter sprake. Wil je meer weten over de verschillende voorbehoedsmiddelen, mail ons dan. Wij plaatsen en verwijderen spiralen. Vraag ons wat wij voor je kunnen betekenen!

Wanneer weer vruchtbaar?

De eerste menstruatie kan 6 weken naar je bevalling weer op gang komen. Het kan ook nog maanden wegblijven. Ongeveer 2 weken voordat je ongesteld wordt, vindt de eisprong plaats. Daardoor kun je al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Als je geen borstvoeding geeft, kun je al vanaf 3-4 weken na de bevalling weer vruchtbaar zijn. Denk daarom al tijdens je zwangerschap na over betrouwbare anticonceptie voor na de bevalling.

Als je niet gelijk weer zwanger wilt worden, zorg dan dat je een voorbehoedsmiddel gebruikt als je seks hebt. Het geven van volledige borstvoeding (inclusief de nachtvoeding) kan de kans op een nieuwe zwangerschap niet uitsluiten. Wel kun je met de LAM methode de kans op een zwangerschap verkleinen naar 2%.

Borstvoeding en anticonceptie

Natuurlijke anticonceptiemethode 

De lactatie amenorroe methode (LAM) is gebaseerd op de (tijdelijke) fysiologische remming van de vruchtbaarheid van vrouwen die uitsluitend voeden met de borst (zonder kolven en zonder bijvoeden en speen gebruik.). Tijdens de eerste zes maanden na de geboorte, gedurende de periode van voeden op verzoek en zo lang een vrouw nog niet heeft gemenstrueerd, is de vruchtbaarheid gering (<2%). De meeste vrouwen kolven wel eens af, gebruiken en speen voor de baby of voeden bij. dan gaat de betrouwbaarheid van deze methode omlaag.

Borstvoeding en hormonale anticonceptie

Bij borstvoeding gaat de voorkeur uit naar anticonceptie zonder hormonen of met alleen progestageen. Voorbeelden hiervan zijn het condoom, het spiraal (zowel koper als hormoon), de prikpil, de minipil(ook wel borstvoedingspil genoemd), pessarium, implantatiestaafje en de definitieve methodes (sterilisatie).

Anticonceptie met twee soorten hormonen kunnen ervoor zorgen dat de borstvoeding iets terugloopt en worden dus afgeraden tijdens borstvoeding. Voorbeelden hiervan zijn de combinatiepil (=de pil die de meeste dames gebruiken), de pleister en de ring.

Natuurlijke methoden

Bij natuurlijke methoden is het belangrijk dat je weet wanneer je vruchtbaar bent . De periode rond de eisprong vrij je dan een aantal dagen niet. Hierbij worden geen middelen gebruikt. Deze anticonceptiemethode is het minst veilig.

Klik voor meer informatie over verschillende anticonceptiva op de link.

Spiraal plaatsen door je eigen verloskundige

Wil jij je spiraaltje door je verloskundige laten plaatsen of verwijderen? Dan kan bij verloskundigenpraktijk De Zon. Candy van Vugt en Laura vd Beek plaatsen de spiralen op aanvraag.

Voor de spiraalplaatsing bij verloskundigenpraktijk De Zon neem je zelf het spiraaltje mee en weet je dat je niet zwanger bent en geen SOA hebt. Is dit niet het geval neem dan eerst contact met ons op.

2 type spiralen:

  1. Hormoonhoudend spiraal, waaronder het Mirena spiraaleen van de meest geplaatste hormoon spiraaltjes is.
  • kan vijf jaar blijven zitten
  • kan op elk gewenst moment bij ons worden verwijderd, waarna je weer gelijk zwanger kunt worden.
  • Één hormoon: progestageen, wat mag i.c.m. borstvoeding
  • Je kunt tussentijds bloeden(‘spotting’), meestal vermindert of stopt de bloeding zelfs.
  1. Een spiraal zonder hormonen (koperspiraal)
  • kan vijf jaar tot 10 jaar blijven zitten (afhankelijk van soort). Het bevat geen hormonen.
  • Het koper maakt de zaadcellen inactief en voorkomt bevruchting zodat je niet zwanger wordt.
  • Je menstruatie kan langer duren, met mogelijk heviger bloedverlies.

Hoe gaat het plaatsen in zijn werk?

Vooronderzoek spiraaltje

Om te controleren of een spiraaltje voor jou geschikt is, wordt er altijd vooronderzoek gedaan. Er wordt inwendig gekeken naar onder andere de ligging en diepte van de baarmoeder. Het is belangrijk te weten of dat je geen infectie als chlamydia hebt, dit kan met een SOA-test bekeken worden. Het plaatsen van een spiraaltje kan bij iemand met een SOA namelijk voor ernstige ontsteking en zelfs voor onvruchtbaarheid zorgen. Als je wilt uitsluiten dat je in infectie hebt kun je dit laten bekijken op.

Spiraalplaatsing

Voor de spiraalplaatsing bij verloskundigenpraktijk De Zon neem je zelf het spiraaltje mee en weet je dat je niet zwanger bent en geen SOA hebt. Is dit niet het geval neem dan eerst contact met ons op.

De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we de spiraal, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van te voren twee paracetamol 500mg tabletten of één ibuprofen in te nemen. Een spiraal kan vanaf 10 tot 12 weken na de bevalling worden geplaatst.

Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in de onderbuik kan krijgen. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je de eerste drie maanden wat onregelmatig bloedverlies, meer buikkrampen en/of extra bloedverlies hebben. Voor uitgebreide informatie over de werking verwijzen we naar de bijsluiter of websites (T-Safe,Mirena).

Nacontrole

Na de plaatsing wordt er kosteloos een afspraak gemaakt voor een nacontrole, welke na zes weken of na minimaal één menstruatie plaatsvindt. Ook tussendoor zijn wij bereikbaar als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

Spiraal verwijderen

Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.

Kosten plaatsen spiraal

Je ontvangt van ons een factuur voor het plaatsen van de spiraal, die je kunt indienen bij jouw zorgverzekering, deze wordt steeds vaker vergoed. De vergoeding van het spiraaltje zelf (mirena/koper) hangt af van jouw zorgverzekering, check dit van te voren even*. Als wij anticonceptie voor je uitschrijven stellen wij de huisarts per mail op de hoogte.

Overzicht kosten

Plaatsing spiraal € 63,53
Poging tot plaatsen spiraal € 35
Spiraal verwijderen € 30
Poging tot verwijderen spiraal € 15

Wij zijn genoodzaakt € 25 in rekening te brengen voor afspraken die korter dan 48 uur van te voren afgezegd worden of afspraken die niet worden nagekomen.

T-Safe (koperspiraal):  € 69 kan via de websiteworden besteld (stuur de factuur naar je zorgverzekeraar)
Mirena(hormoonspiraal): +/- € 160 (verschillend per apotheek en eventuele extra apotheekkosten)

SOA test onlineongeveer € 30 / SOA test via artsenlab ongeveer € 100

*Vergoeding spiraal: https://www.zorgkiezer.nl/zorgverzekering/info/vergoeding-spiraaltje. Laat je je spiraaltje plaatsen door een gynaecoloog, dan kunnen de kosten erg hoog oplopen.

Meer kun je lezen op www.spiraalplaatsen.nl en www.anticonceptie.nl

Ben je geïnteresseerd en/of heb je vragen? Stuur ons gerust een e-mail. Wij sturen dan nadere informatie en indien gewenst plannen wij graag een afspraak!

Vergoeding spiraal

vergoeding spiraal: https://www.zorgkiezer.nl/zorgverzekering/info/vergoeding-spiraaltje

Spiraaltje: alles over de voor- en nadelen, de behandeling en de kosten

Het spiraaltje dat het meest geplaatst wordt is het Mirena-spiraal, dit is een hormoonspiraal. Het Mirena-spiraal kost rond de 160 euro. Het meest geplaatste koperspiraal is een stuk goedkoper. Dit is het T-Safe-spiraal, hiervoor zijn de kosten 69 euro. Laat je je spiraaltje plaatsen door een gynaecoloog, dan kunnen de kosten erg hoog oplopen.